Ericsson döljer uppgång

En ny kommentar: Sverige.

Jonas Lindmark 2002-04-02 | 21:23
Facebook Twitter LinkedIn
Den allra sämsta svenskregistrerade fonden under första kvartalet heter ”Erik Penser Aktieindexfond Sverige/Ericsson” och placerar 100 procent i Ericsson (fonden var tidigare en allemansfond som enbart Ericssons anställda fick spara i), vilket gav en nedgång på 23,4 procent mellan nyår och påsk.

Även Telia-aktien fortsatte nedåt, minus 21 procent, vilket tillsammans förklarar varför Stockholmsbörsen på ytan har haft en dyster utveckling första kvartalet i år. Affärsvärldens Generalindex föll 3 procent under första kvartalet, lika mycket som världsindex (omräknat i svenska kronor).

Uppgång

Men under ytan har de f

lesta svenska aktier faktiskt noterat en rejäl uppgång. Flertalet andra branscher – främst skog, verkstadsindustri media och tjänster – har stigit 5 procent eller mer. Och nästan alla småbolagsfonder ligger på plus. Förklaringen är troligen främst att positiv statistik under vintern har stärkt tron på att en konjunkturuppgång har börjat både i Europa och USA.

Den enda bransch som utvecklats sämre än Generalindex är telekombranschen, som även de flesta optimister nu verkar ha tappat tilltron till. Och jag håller med, överkapacitet och felinvesteringar kommer att bromsa nysatsningar minst ett år till. Och om användarnas behov av 3G är så pass begränsat som pessimisterna fruktar, då dröjer det flera år innan vinsterna repar sig.

Ökade investeringar i USA?

Fast det kan nog de flesta tolerera, bara tillväxten återvänder i resten av ekonomin. Men det är långt ifrån säkert även om den senaste statistiken är positiv, den värsta bromsklossen tror jag är den globala lågkonjunkturen, den första på 20 år. Japan är i djup kris. Tyskland hade negativ tillväxt fjärde kvartalet. Så USA lär inte få någon draghjälp av omvärlden.

Och i USA krävs att företagen ökar sina investeringar, för privatkonsumtionen har ångat på för fullt genom hela lågkonjunkturen. Nu är det väntans tider, i juli kommer facit. Då rapporterar börsföretagen för andra kvartalet och för att motivera kursuppgången i övriga branscher, samt möjliggöra ökade investeringar, så måste vinsterna då börja stiga kraftigt.

+ Billiga aktier i ett dollarperspektiv
+ Vinnare om USA-konjunkturen lyfter snabbt
– Kronan fortsätter nog återhämta sig
– Förlorare om den globala lågkonjunkturen fortsätter


Alla de senaste marknadskommentarerna finns under "Marknader".

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar