Nu är botten passerad

En ny kommentar: Världen.

Jonas Lindmark 2002-08-05 | 11:32
Facebook Twitter LinkedIn
Min förra globala marknadskommentar den 7 juni hade rubriken ”Ny bottennotering ger köptillfälle”. Börsraset under juli tror jag innebär att botten nu är passerad och att aktiefonder framöver kommer att ge högre avkastning än räntefonder.

Nyheterna från världens tre stora ekonomiska block – USA, Europa och Japan – har den senaste tiden varit genomgående mörka och pessimistiska. Men så är det på aktiemarknaden, när framtiden ser som mörkast ut, då är det även det bästa köptillfället. Fast det är förstås inte säkert att det mörkaste tillfället är nu, ytterligare negativa chocker kan komma (till exempel fortsatt dollarras eller att USA anfaller Irak).

"Översålda"

Men eftersom världsindex har rasat över 40 procent och nu är nere på samma nivå som i början av 1997, så är chansen god att få hög avkastning om överraskande ljusglimtar piggar upp aktiemarknaden. Enligt statistik från MSDW är aktiemarknaderna just nu rekordmycket ”översålda”, vilket innebär att stora mängder pengar som normalt skulle ha varit placerade i aktier ligger och väntar på att placeras. Detta är ingen garanti för att köptrycket kommer snart, men ger ändå råg i ryggen om man hoppas på en uppgång.

Den ekonomiska verkligheten ser som sagt dyster ut. USA har haft åtta kvartal med svag tillväxt, Japan är på väg ur sin tredje recession och från Tyskland kommer ny dyster statistik. Men aktiemarknaden brukar alltid ligga ett halvår eller mer före, så om man tror att det kommer positiva nyheter i början på nästa år så är det hög tid att investera nu om man vill hinna före flocken.

Jag har länge varit pessimist och tjatat om farorna med aktiefonder, årets första globala kommentar den 3 januari hade rubriken ”Välj räntefond och vänta på köpläge”. Men nu tror jag att chanserna är större än riskerna, att MSCI världsindex i dollar nådde en långsiktig botten på 756 den 23 juli.

+ På sikt stort sparbehov i världen
+ Billigare aktier efter två års nedgång
+ Tillväxten kommer att öka igen
– En global recession pågår, kan bli lång
– Risk för krig i Mellanöstern

Alla de senaste marknadskommentarerna finns under "Marknader".
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar