Det går (ännu) att fondspara utan ID-kopia

Tidigare har det räckt med namn, adress och personnummer för att spara i en fond. Nu kräver Banco, Erik Penser och HQ fotokopia på ID-handling. Nya EU-krav gör att framtiden ser dyster ut. Hur gör morfar och mormor då?

Jonas Lindmark 2006-06-19 | 12:21
Facebook Twitter LinkedIn
Både många läsare och Banco Fonder har hört av sig efter mina artiklar förra veckan om Bancos krav på fotokopior på ID-handling från gamla kunder (se ”Onödig ID-begäran från Banco” och ”Banco har tappat bort etiken mot kunderna”, länkar till höger). Antagligen finns det fler som undrar vilka regler som egentligen gäller, så här är en sammanfattning:

Fondsparandet i Sverige är, precis som så mycket annat i vårt välreglerade land, helt uppbyggt kring våra svenska personnummer. Fondbolagen måste ha ditt personnummer som nyckel i sina datasystem och samkör det normalt med statliga register bland annat för att behålla korrekta adressuppgifter.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar