Ny förvaltning hos storägaren Robur

Fondföretag i Stockholm (2): Swedbank Robur är kvar som största aktiva ägaren på Stockholmsbörsen. Men organisationen har bantat 20 procent och fokus har flyttats till att hitta långsiktiga vinnare.

Jonas Lindmark 2013-03-28 | 11:32
Facebook Twitter LinkedIn

Ända sedan slutet på 1980-talet har Robur varit en av de största ägarna på Stockholmsbörsen och den positionen har stärkts, särskilt efter att de 2008 tog över förvaltningen av Folksams kapital som idag är ungefär 300 miljarder kronor. Staten och Wallenberg-sfären är större, men de behåller sina stora innehav konstanta.


Att vara den största aktiva ägaren på Stockholmsbörsen och även en av de största på den svenska räntemarknaden ställer höga krav på förvaltningens förmåga att agera utan att påverka priserna negativt. Inklusive Folksam och KPA så förvaltar Swedbank Robur nästan 120 fonder, men antalet har minskat de senaste åren och målet är att fortsätta rensa för att förenkla och förtydliga kunderbjudandet.


Förvaltningen har ändrats på flera sätt de senaste åren. Många fonder har fått nya förvaltare, de senaste tre åren har 70 procent av fonderna minst ett förvaltarbyte. Bakgrunden är att Swedbank gjort nedskärningar men det beror även på en kompetensväxling och förändrade krav på förvaltningen. Swedbank Robur har på två år minskat förvaltningen från 102 till 84 anställda. Tidigare fanns en separat grupp aktieanalytiker, men dessa är nu med i något av fyra aktieteam (Sverige/Norden, Developed Markets, Emerging Markets och Branschfonder).


”2010 började vi flytta fokus i allokeringsförvaltningen till att förvalta långsiktigt och att ta mer aktiv risk. Förut var vår förvaltning mer taktisk med fokus på att pricka rätt med korta affärer, så vårt nya fokus passade inte alla” säger Jonas Pripp, Chief Investment Officer.


Tre delar


Förra året ändrade förvaltningen sin organisation igen, från ett fokus på förändring åter till en mer traditionell uppdelning på aktier, räntebärande och allokering. Aktieförvaltningen är störst med 33 förvaltare och analytiker i fyra team, som tillsammans har ansvar för 350 miljarder kronor. Ränteförvaltningen sköter nästan lika mycket pengar, eftersom även Folksams ränteportfölj ingår, men här finns bara 9 anställda.


De breda blandade fonderna har vuxit kraftigt de senaste åren i takt med att fler kunder vill ha alla pengar i en fond och att förvaltarna ska sköta även allokeringen mellan olika tillgångar. Störst är generationsfonderna som Swedbank Robur kallar Transfer, de innehåller drygt 50 miljarder av totalt ungefär 100 miljarder kronor blandade uppdrag. 20 förvaltare och analytiker har ansvar för strategier, riskkontroll och förvaltarval.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar