Fonderna med högst hållbarhet 2016

Här är de 15 bland 2900 fonder som äger aktier med högst genomsnitt hållbarhetsvärde i förhållande till genomsnittet bland liknande aktier globalt.

Jonas Lindmark 2017-03-24 | 0:58
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar lanserade för ett år sedan ett nytt fondbetyg, som baseras på hur väl de företag som fonden äger aktier i lyckas hantera ESG-frågor enligt analysfirman Sustainalytics. Deras analytiker granskar 4500 enskilda börsföretag runt om i världen och sätter betyg på bland annat miljöhänsyn, arbetsvillkor och ägarstyrning. Kombinerat med Morningstars data om fondernas exakta innehav och justerat för att möjligheterna varierar mellan branscher får vi fondens snittbetyg enligt Sustainalytics, vilket kallas fondens hållbarhetsvärde.

 

I varje fondkategori är det tydligt att vissa förvaltare lyckas bäst med att investera i hållbara företag och dessa får högsta betyg av Morningstar, 5 glober. Men fonderas hållbarhetsvärden går även att jämföra totalt sett för att se vilka fonder som har de allra bästa innehaven ur detta perspektiv. Tabellen nedan innehåller de fonder som hade högst snitt under år 2016 bland de fonder som säljs i Sverige:Högst genomsnittlig hållbarhet i Sverige
Fond Fondföretag Snitt
Hållbarhets-
värde
Swedbank Humanfond Swedbank 63,8
Swedbank Robur Ethica Sverige Swedbank 63,7
Swedbank Robur Ethica Sverige Mega Swedbank 63,7
Henderson Horizon Pan Euro Henderson 63,5
Nordnet Superfonden Danmark Öhman 63,5
Handelsbanken AstraZeneca Allemans Handelsbanken 63,4
Cicero Focus Cicero 63,4
SPP Global Topp 100 Storebrand 63,3
DNB Scandinavia DNB 63,1
Humle Kapitalförvaltning Humle 63,0
Skandia Norden Skandia 63,0
DNB Grønt Norden DNB 62,9
Didner & Gerge Aktiefond Didner & Gerge 62,8
Danske Invest Aktiv Förmögenhet Danske Invest 62,7
Lannebo Sverige Lannebo 62,7Endast en fondklass per fond ingår och fonden måste ha rapporterat innehav varje månadsskifte under förra året för att ingå. För att Morningstar ska beräkna hållbarhetsvärde så måste Sustainalytics täcka minst 50 procent av fondens innehav. Av sammanlagt 5000 fonder som säljs i Sverige är det 2900 som hade hållbarhetsvärden hela förra året.


Xhållbarhet

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar