Även innehav i sökningen

Nu går det även att se och sortera på aktiefondernas största land, största bransch, P/E och stylebox i en vy i sökningen.

Jonas Lindmark 2010-03-17 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn

Många som väljer fonder tittar i första hand på den historiska avkastningen. Men det är även viktigt att försöka förstå vad det är som förklarar skillnader i avkastning, för att ha bättre chans att avgöra om fördelen kommer att hålla i sig framöver.


Redan tidigare har Morningstar bjudit på många nyckeltal baserade på aktiefondens faktiska innehav, men nu finns även möjlighet att direkt i sökningen sortera och granska några vanliga skillnader i innehav. Genom att först söka fonderna i en kategori och sedan välja vy ”Innehav” går det nu att hitta skillnader i förvaltarnas aktieurval i fyra kolumner: snitt P/E för fondens aktieinneh

av, största bransch, Style Box och största land.


Innehav avgör kategori


Morningstar strävar efter att samla in listor med samtliga innehav i fonderna minst en gång per kvartal. Datum för den senast rapporterade aktieportföljen finns längst till höger i vy Innehav.


Det finns flera anledningar till att det är viktigt att granska vilka värdepapper som fonderna faktiskt äger: Innehaven avgör placeringen i kategori och därmed vilka andra fonder som det är rättvist att jämföra med. Ovanligt hög avkastning eller andra extrema resultat beror ofta på att förvaltningen har avvikit kraftigt från konkurrenterna. Och för dig som väljer fonder kan det vara avgörande om förvaltaren har investerat i de aktier du tror mest på.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar