Amortera är det bästa räntesparandet

Jonas Lindmark 2012-06-05 | 14:05
Facebook Twitter LinkedIn

Om du har bolån och samtidigt sparar i räntefonder eller blandfonder, så tjänar banken dubbelt på dig – dels marginalerna på bolånen, dels fondavgifterna. Om du istället amorterar bolånen så är räntan du slipper betala högre än fondernas ränteintäkter. Det gäller även den del av blandfonderna som är placerad i räntepapper.

Efter finanskrisen har många banker ökat skillnaden mellan räntan de betalar på sparkonton och räntan de tar betalt för bolån, vilket gjort det mer lönsamt att amortera.

 

Ett buffertsparande är förstås bra att ha, eftersom det tar tid och en del besvär att få ett extra bolån om man plötsligt behöver pengar. Upp till 100.000 kronor är kostnaden för att både låna och ha ett buffertsparande begränsad, men en större buffert blir en märkbar extra kostnad. Dessutom ökar kanske frestelsen att spendera om pengarna är lätt åtkomliga på ett bankkonto eller i en fond.

 

Ökad belåning och ökat risktagande kan förstås löna sig, om aktier eller fastigheter stiger i värde. Sparkapitalet kan även växa snabbare därför att större ränteutgifter gör att du lever snålare. Och även andra delar av samhället tjänar på om du ökar din personliga balansräkning, men se upp så att du inte tappar den frihet som sparkapitalet borde ge (mer om det i krönikan nedan).


Xamortera

Läs mer: Bli inte slav under din egen balansräkning

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar