Passa på att sälja gamla aktiefonder nu

Jonas Lindmark 2014-06-12 | 10:40
Facebook Twitter LinkedIn

Efter börsuppgången i Europa och USA under 2012, 2013 och första halvan av 2014 så är världsindex för aktier tillbaka i nivå med tidigare toppar. Många fondsparare undrar om det nu är ett bra tillfälle att byta från sitt gamla aktiesparande till säkrare placeringar, eller om uppgången kommer att fortsätta.


Framtiden är som vanligt svår att spå, men det finns ett par starka argument för de med lång spartid ska byta från sina gamla aktiefonder till säkrare placeringar: Oväntade dåliga nyheter kan ge plötsliga börsras, så tänk på att du inte har tjänat något alls förrän aktierna är sålda. När en stor del av spartiden passerat så minskar möjligheten att hinna ta igen ett ras, vilket talar för att minska risktagandet. Dessutom är det många som har bolån och samtidigt spara i aktier, trots att de knappast skulle låna mer för att spekulera på aktiemarknaden.


Sälj hälften


Grundregeln är att byta till investeringar som ger den risknivå som du skulle välja om du hade pengarna i handen idag. Om du tvekar att sälja eftersom du inte vill missa att vara med ifall din aktiefond skulle stiga kraftigt framöver, så är en alternativ regel att behålla hälften av innehavet och fokusera på att tänka positivt. Fortsätter uppgången så är det kul att ha hälften kvar, skulle det komma ett ras så var det bra att du sålde hälften. Mer om detta i krönikan ”Om du är tveksam, sälj hälften”.


Xrisk

Läs mer: ”Om du är tveksam, sälj hälften”

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar