Utnyttja gratis omplaceringar

Jonas Lindmark 2015-03-12 | 11:57
Facebook Twitter LinkedIn

Passa på att byta fonder där kostnaderna är lägst. Men se upp med dolda kostnader för valutaväxling och våga erkänn gamla misstag genom att sälja dina förlorare.


Det har blivit allt vanligare att fondsparare kan byta fonder helt utan avgifter eller skatt. Den senaste stora ökningen kommer via den nya sparformen investeringssparkonto (ISK) där skatten är densamma oavsett placeringar och byten. Därmed finns inga hinder att varje gång du granskar dina placeringar byta till de fonder du just nu tror mest på. Att välja att fortsätta spara i en fond du tidigare satt in pengar i är bara rationellt om de argument du hade för insättningen har kvar sin styrka.


Dock finns två fallgropar, den ena är dolda kostnader för valutaväxling och den andra är att forskning visar att de flesta människor har mycket lättare att sälja med vinst än att acceptera en förlust.


De flesta fondtorg som innehåller externa fonder tar ut en separat avgift för valutaväxling om du byter mellan fonder och någon av dem har andelskurs i utländsk valuta. Dessa avgifter ska finnas med i de finstilta reglerna och finns till exempel hos Avanza, Nordnet och Skandia. Men när du gör ett fondbyte kan kostnaden för valutaväxlingen vara dold genom att kursen du har köpt eller sålt fondandelarna för är omräknad till svenska kronor med en sämre valutakurs. Dessa avgifter kan verka små i procent per byte, men gör du flera byten på ett år blir kostnaden totalt sett betungande.


Den psykologiska anledningen till att många tvekar att byta bort en fond som minskat i värde, är att den dag du byter så erkänner du att när du valde fonden så gjorde du ett misstag. Men så länge du behåller förloraren kan du hoppas på en häpnadsväckande vändning. Å andra sidan är det lätt att börja oroa sig för att inte få behålla de vinster som en stigande placering kan ge, så många har för bråttom att sälja sina vinnare.


Xskatt

Läs mer: "Byt fonder, det lönar sig"

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings