Försök inte pricka toppen

Jonas Lindmark 2015-03-12 | 12:03
Facebook Twitter LinkedIn

Var nöjd med bra avkastning. Det är väldigt svårt att pricka vilka fonder som kommer att stiga eller falla mest. Lite lättare att avgöra vilka typer av aktier som långsiktigt är billiga eller dyra.


Många försöker gissa vilka fonder som kommer att klättra mest eller falla brant de närmast veckorna eller månaderna. Men det är väldigt svårt. Mest orealistiskt är att tro att man ska kunna köpa precis när kurserna är som lägst, eller sälja när kurserna är som högst. Det är väldigt sällan som någon vet hur psykologin kommer att utvecklas de närmast dagarna eller veckorna. Istället är det bättre att vara nöjd med att köpa när en nedgång har varit tillräckligt stor, samt att minska sitt innehav eller sälja helt när en uppgång har pågått länge.


Nyckeln för att göra affärer vid bra tillfällen, även om de inte är de bästa, är att pricka någorlunda rätt svar på frågan om aktier av en viss typ idag är billiga eller dyra.


Fast är det verkligen lättare att veta om en viss typ av aktier är billiga eller dyra? Ja, för då är det ofta möjligt att använda ett långsiktigt perspektiv, både bakåt och framåt i tiden. Diagram som visar utvecklingen 20-30 år bakåt i tiden visar om ändringar det senaste året är stora eller små. Och om spartiden till exempel är 20 år till, så har det ofta fungerat för mig att fundera på hur mycket mer en verksamhet i en viss bransch eller ett visst land kommer att vara värd 20 år framåt jämfört med idag. Ibland är det omöjligt att gissa. Men ofta finns faktorer som avviker kraftigt idag (till exempel extremt låga räntor, höga vinstmarginaler, stor export från Kina, billig arbetskraft i tillväxtmarknader, deflation i många länder, billigare råvaror) som verkar troligt att de kommer att förändras. Vissa kommer att återvända till det normala, andra följer trender som kommer att fortsätta. Om motvinden troligen ökar, då blir troligen aktiernas avkastning svag. Och tvärtom.

Läs mer: "Min slutsats av oljeprisraset"

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar