Monyx lägger ned sin räntefond efter kritik

Jonas Lindmark 2019-02-06 | 0:17
Facebook Twitter LinkedIn

Nya regler för premiepensionen hos Pensionsmyndigheten (PPM) har gjort att Monyx slutat investera delar av sina blandfonder (som har ”Strategi” i namnet) i den egna fonden Monyx Aktiv Ränta och istället flyttat innehaven till blandfonderna. Under perioden 2012-2018 har blandfonderna betalat 31 miljoner kronor extra i avgifter därför att innehaven ägdes via Monyx Aktiv Ränta, vilket kritiserats av Småspararguiden (se ”Monyx mjölkade 31 Mkr genom prestationsavgifter”, länk ovan till höger).

 

Den nya PPM-regeln som gäller från årsskiftet förbjuder olämpliga placeringar som strider mot god sed, bland annat om det finns affärsförhållanden mellan fondförvaltaren och utgivaren av värdepappret som inte uteslutande är i fondandelsägarnas intresse. Och extra fondavgifter är uppenbart inte i fondandelsägarnas intresse.

 

Tidigare har Monyx motiverat att Strategifonderna investerat i Monyx Aktiv Ränta med att det ger exponering mot marknader i vilka de normalt inte direktinvesterar. Men 26 procent av innehaven i Aktiv Ränta per 30 juni 2018 fanns även i Strategifonderna, visar Småspararguidens granskning.

 

Nedläggningen av Monyx Aktiv Ränta gör att räntefondens övriga andelsägare 21 februari flyttas till blandfonden Monyx Strategi Försiktig. Pensionsmyndighetens statistik visar att merparten av dessa sparare tillkom under två separata månader 2012, därefter har antalet PPM-sparare i Monyx Aktiv Ränta stadigt minskat. De som är kvar och är på väg att flyttas hade vid årsskiftet 392 miljoner kronor investerat och får en höjning av PPM-avgiften från 0,25 till 0,36 procent per år.

 

Övriga fondsparare hade vid årsskiftet 118 miljoner kronor investerat i Monyx Aktiv Ränta, som för direktägande har en årlig avgift på 1,02 procent. Det betyder att dessa sparare har givit Monyx en lite större intäkt än PPM-spararna, men ändå offras deras behov av en räntefond för att Monyx vill behålla PPM-spararna. Istället flyttas direktägarnas pengar till Monyx Strategi Försiktig, som har en årlig avgift på 1,42 procent.

Läs mer: Småspararguiden

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar