PPM sågar Monyx längs fotknölarna

Jonas Lindmark 2019-04-29 | 11:24
Facebook Twitter LinkedIn

Pensionsmyndigheten har gjort en 40 sidor lång granskning av Monyx och beslutat att avslå fondföretagets ansökan om att fonden Strategi Världen skulle få stanna kvar som PPM-fond. Enligt en genomgång gjord av Småspararguiden är tonen från myndigheten betydligt hårdare än normalt och sammanfattas med att verksamheten sågas längs fotknölarna.

Enligt PPM-granskningen: ”placeringarna har skadat pensionsspararnas intressen samt förtroendet för premiepensionssystemet”, ”på ett otillbörligt har gynnat Monyx”, ”har erhållit tio gånger fler allvarliga kundsynpunkter än sammantaget för de sex fondförvaltare med flest antal sparare”. Pensionsmyndigheten har avregistrerat Monyx fonder och 113.000 kunder med ungefär 18 miljarder kronor flyttas till statliga AP7.

Men ungefär 13 miljarder kronor finns kvar i Monyx fonder, pengar som bland annat hamnat där via företag som Monetar, Cerberus, iZave, Hjerta och Factor Insurance Brokers. Småspararguiden ger fondsparare som gjort placeringar via något av dessa företag rådet att kontrollera fondsparandet hos sina banker och försäkringsbolag för att se om Monyx är kvar bland förvaltarna.

Läs mer: Småspararguiden

NYCKELORD
PPM
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar