Rekordstort utflöden från aktiefonder i februari

Jonas Lindmark 2020-03-10 | 10:41
Facebook Twitter LinkedIn

De svenska uttagen brutto ur aktiefonder var under februari de största någonsin en enskild månad, hela 68 miljarder kronor enligt månadsstatistiken från Fondbolagens Förening. Insättningarna brutto var dock också större än normalt, så netto blev uttagen 16 miljarder. Det är de största nettouttagen sedan i oktober 2018, då 21 miljarder lämnade svenska aktiefonder. Men insättningarna i januari var något större, 19 miljarder netto.

Insättningar gjordes istället i räntefonder, med 10 miljarder kronor netto under februari. Det är de största insättningarna i räntefonder sedan oktober 2019.

Branta börsras runt om i världen under sista veckan i februari gjorde att det sammanlagda marknadsvärdet på det svenska fondsparandet som rapporteras till statistiken minskade med 303 miljarder kronor till 4856 miljarder. Av detta är 60 procent placerat i aktiefonder och 16 procent i räntefonder.

Källa: Fondbolagens Förening

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings