Sverige bland topp-3 i sparvänlighet

De nordiska länderna får höga poäng i en ny Morningstar-ranking av hur starka incitamenten är för människor att spara för sin framtid i 26 länder. Sedan den senaste studien har många länder vidtagit viktiga åtgärder för att motivera vanliga människor att investera.

Nordic Info Team 2020-05-05 | 13:33
Facebook Twitter LinkedIn

År 2009 lanserade Morningstar Global Investor Experience-studien (GIE) för att uppmuntra till en dialog om bästa praxis globalt för fonder från fondspararnas perspektiv. Denna gång är studien indelad i fyra kapitel, och det andra kapitlet handlar om reglering och beskattning. 

Jämfört med den senaste GIE-studien är införandet av MiFID II i Europa den viktigaste lagstiftningsförbättringen, vilket gör att alla dessa länder får ett genomsnittsbetyg eller bättre. Fyra marknader som tidigare presterat dåligt - Australien, Kanada, Nya Zeeland och USA - fortsatte att få dåligt betyg relativt Europa. Kina och Japan nedgraderades. 

Norden klarar sig bra 

De nordiska länderna har tydligt förbättrats. Sverige är nu bland topp-3 tack vare starka obligatoriska besparingsprogram och begränsad exponering för kapitalvinstskatter. Både Finland och Norge rankas ”över genomsnittet”, medan Danmark fortfarande är i den största gruppen av länder rankade ”genomsnitt”. 

Andra kapitlet i GIE-rapporten är 95 sidor, med beskattning och reglering i varje land som beskrivs på 2-3 sidor. Den beskriver också metoder och poäng, samt ger allmänna observationer om reglerande strukturer runt om i världen och utvecklingen sedan föregående GIE 2017.

Läs den nya GIE-studien om beskattning och reglering

Ladda ner hela rapporten

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Nordic Info Team  - a collaboration to translate and publish Morningstar analysis in Denmark, Finland, Norway and Sweden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar