De bästa utländska fondbolagen på hållbarhet

Den här veckan lanserar Morningstar en ny sorts betyg på fondföretags hållbarhet, baserat på detaljerad analys och intervjuer. En femtedel av de utländska fondföretagen täcks redan från start. Bäst är Robeco och Stewart.

Jonas Lindmark 2020-11-19 | 16:13
Facebook Twitter LinkedIn

För snart fem år sedan lanserade Morningstar hållbarhetsbetyg på fonder, mellan 1 och 5 glober. Nu kommer nästa nivå, baserat på en kvalitativ granskning med analys av fakta och intervjuer som underlag sätter vi betygen Leader, Advanced, Basic och Low. Här kan du läsa mer om hur ESG Commitment level beräknas.

ESG Commitment Level, de bästa utländska fondbolagen på hållbarhet

Redan vid starten täcks var femte stort utländskt fondföretag med försäljning till svenska fondsparare. Två av dem, Robeco och Stewart Investors, får högsta betyg ”Leader”.

14 av 68

En genomgång i början av 2020 visar att 68 utländska fondföretag har försäljning av en betydande del av sitt fondsortiment till fondsparare i Sverige, via PPM eller via minst en svensk bank eller något av försäkringsbolagen. 14 av de 44 fondföretag som redan vid starten täcks av ESG Commitment Level är bland de 68 som har försäljning till svenska småsparare, vilket betyder att 20 procent av de utländska fondföretag ingår.

När det gäller premiepensionen hos Pensionsmyndigheten (PPM) är täckningen sämre. 5 av totalt 65 fondföretag med fonder valbara för PPM-sparandet har en ESG Commitment level. Den goda nyheten är att både Axa och NN Investment Partners har fått näst högsta betyg ”Advanced”.

Svenska fondförvaltare kommer inte att utvärderas med ESG Commitment Level, eftersom svenska fonder inte täcks av Morningstars framåtblickande kvalitativa betyg, Analyst Rating. Analysen som krävs för dessa fondbetyg görs främst på fonder i USA och på fonder som säljs i många länder i Europa, med registrering i Luxemburg.

Mer detaljer finns om ESG Commitment Level

Läs hela rapporten här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar