Ska du låna pengar för att investera?

I vår serie av artiklar om privatekonomi, berättar Morningstars expert Christine Benz om några skäl att inte låna pengar för att investera i aktier.

Annalisa Esposito 2020-12-17 | 6:44
Facebook Twitter LinkedIn

en brittisk 50-pund sedel

Aktiemarknaderna globalt har i stor utsträckning varit uppåtgående under de senaste åren, förutom börsraset i mars 2020, och det kan ha ökat frestelsen att låna pengar för att köpa aktier eller aktiefonder. Detta lönar sig om du lyckas välja investeringar som stiger mer i värde än räntan du betalar på lånet. Med dagens låga räntor, åtminstone på bolån, låter det rent matematiskt som en bra idé. Men det är riskabelt, här är några saker du bör tänka på först:

Tjänar jag tillräckligt för att amortera lånet?

Att avkastningen från aktier i framtiden blir tillräckligt hög för att både betala räntor, betala tillbaka lånet och dessutom ge vinst är inte så självklart som det kan tyckas. Christine Benz, privatekonom på Morningstar i USA, varnar för att investerare noga bör undersöka vilken spridning i resultat som realistiskt kan förväntas från olika typer av investeringar: "I det här fallet finns det en obalans mellan en bestämd förpliktelse (lånekostnaden) och osäker framtida avkastning från aktier."

Marknadsräntorna är sedan några år extremt låga, vilket innebär att även lån till privatpersoner har blivit billigare. Men avkastningen från säkra värdepapper som statsobligationer är ännu lägre, vilket gör att privatpersoner som väljer att låna pengar för att investera behöver riskera förluster för att få chans att tjäna pengar. Dessutom tillkommer kostnader för investeringarna: kontoavgifter, fondavgifter och courtage för aktieaffärer äter en del av avkastningen.

Vad händer om jag säljer vid fel tidpunkt?

Aktier har historiskt i genomsnitt givit högre avkastning än obligationer, men med större osäkerhet och tvära svängningar i marknadsvärdet. Som vi såg i mars 2020 kan aktiemarknaden falla brant.

En ytterligare komplikation är att marknadsvärderingarna när detta skrivs i december 2020 är höga, efter en stark återhämtning. Det ökar risken ytterligare för att låna för att investera, säger Benz. Ett börsras kan bli problematiskt att hantera om återbetalningen av lån inte kan vänta. Även om du psykologiskt klarar att vänta på att aktiemarknaden återhämtar sig, behöver du även känna dig säker på att kunna uppfylla dina ekonomiska förpliktelser under tiden.

"Om du måste betala tillbaka lånet vid en viss tidpunkt att du kan tvingas sälja investeringen vid fel tidpunkt", säger Benz. "Det är psykologiskt svårt att sälja en investering med förlust."

Är du bekväm med situationen?

Framtiden är osäker, så investeringar är riskabla. Att känna sig bekväm med extra skulder är individuellt, men oavsett ger extra investeringar ökad exponering mot ett eventuellt börsras. I efterhand är det uppenbart att extra lån som investeras i aktier hade varit en perfekt strategi om du köpt någon IT-aktie för tio år sedan, som sedan dess blivit tio gånger mer värd. Men att förutsäga framtida vinnare är om inte omöjligt så åtminstone väldigt svårt. Benz föreslår att man tänker på saken annorlunda: "Om du vet att du kommer att ha pengar över varje månad som skulle räcka till att betala räntor och amorteringar, varför inte månadsspara istället?"

Hon tillägger: "Att låna pengar för att investera kan vara något som vissa sofistikerade spekulanter klarar bra, men generellt sett för småsparare ger belåning extra risk, komplexitet och kostnader. Det rekommenderar jag inte."

Vill du ha fler tips om en bättre privatekonomi från Morningstar?

Läs i vårt arkiv

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Annalisa Esposito  is a data journalist for Morningstar.co.uk

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar