Vad har fondförvaltarna köpt?

Vår återkommande serie avslöjar vilka aktier Europas högst rankade fondförvaltare har lagt till i sina portföljer

Fernando Luque 2021-05-06 | 9:09
Facebook Twitter LinkedIn

Euro in shopping trolley

Det har skett några ändringar i våra fondlistor i denna månatliga översyn. För det första har två fonder som hade en "mix-stil" förra månaden flyttat till "tillväxtsidan", vilket kanske indikerar att den relativa underprestationen för ”tillväxtstilen” jämfört med ”värdestilen” har drivit förvaltarna av dessa fonder att leta efter möjligheter på detta område av marknaden.

Dessa två fonder är M&G Pan European Select och TM CRUX European Special Situation. Vi har också sett MFS European Research  gå från tillväxt till blandstil.  Slutligen är det värt att notera att Invesco Pan European Structured Equity Fund i början av månaden bytte namn till Invesco Sustainable Pan European Structured Equity. Fonden ändrade också sitt investeringsmål eftersom man har en defensiv multifaktor-modell för aktieurval, men vi har inte ändrat vår syn på fonden.

Large blend fund list

Stora mixfonder

Det schweiziska företaget Nestlé  är helt klart favoritaktien hos förvaltare av fonder med en ”mix-stil”. Den finns i topp 10 för var och en av dem. Det är fortfarande toppositionen i MFS European Research och Robeco QI European Conservative Equities. Det är ett företag som vi anser har en stor konkurrensfördel underbyggd av sin befästa position hos distributörer (en immateriell tillgång) och en bestående kostnadsfördel. Efter att ha reviderat våra estimat för att ta hänsyn till ett bättre första kvartal än väntat har vi höjt vårt estimat något för bolagets verkliga värde till 97 schweiziska  Francs per aktie mot tidigare 94 schweiziska Francs. Men på dessa nivåer ser aktien lite dyr ut för oss och handlas med en Morningstar Rating på 2 stjärnor.

Nestlé är också noterat som den andra positionen i Invesco Sustainable Pan European Structured Equity, även om det faktiskt är det största aktieinnehavet för fonden eftersom den största viktningen i portföljen är en penningmarknadsfond.

När det gäller de nya tilläggen till mixfond-portföljerna har två aktier från kommunikationssektorn debuterat: det nederländska bolaget Wolters Kluwer  på fjärde plats i Invesco Sustainable Pan European Structured Equity-portföljen och det spanska bolaget Telefónica på femte plats i samma fond.

large blend stock list

Stor tillväxt

Vi har inte sett alltför många förändringar i de mest förekommande aktierna för våra stora tillväxtfonder, förutom kanske det faktum att det danska industriföretaget  DSV Panalpina, som tillhandahåller transporttjänster över hela världen på väg, flyg, hav och järnväg, nu finns i tre portföljer i stället för två. Den finns i Allianz Europe Equity Growth, i BGF European och i M&G Pan European Select. I den senare fonden innehar den första positionen.

Huvuddelen av dess verksamhet kommer från dess europeiska lastbilsnät och dess luft- och sjötransportföretag. Bolaget har enligt våra analytiker en liten konkurrensfördel på grund av sin nätverkseffekt, men handlas på något höga nivåer, vilket motiverar dess 2-stjärniga Morningstar Rating.

I tabellen över nya Topp 10-aktier sticker det nederländska kommunikationsföretaget Prosus återkomst till toppen av portföljen ut (det var nummer 1-positionen i december och november förra året).

En fond som har genomgått drastiska förändringar i sin portfölj är BGF European, med tre nya bolag som dyker upp bland de 10 bästa: Netcompany Group, Teleperformance och Safran.

large growth stock list

Stort värde

Brittiska GlaxoSmithKline är fortfarande ett av förstahandsvalen i vår lista över värdefonder. Vår analytiker kommenterar: "Som ett av de största läkemedelsföretagen har GlaxoSmithKline använt sina enorma resurser för att skapa nästa generations vårdbehandlingar. Företagets innovativa nya produktsortiment och expansiva lista över patentskyddade läkemedel skapar enligt vår mening en bred ekonomisk vallgrav.". Vår riktkurs på £ 1,800 innebär en potentiell uppsida på mer än 30% för aktien på nuvarande nivåer. Det förklarar vår Morningstar Rating på 4 stjärnor.

När det gäller de nya aktier som nyligen lagts till topp 10 i våra utvalda fondbolag denna månad lyfter vi fram ING Groep, som är den tredje positionen i Kempen European High Dividend. Den nederländska banken är verkligen en av våra bästa idéer inom den europeiska banksektorn  just nu  (den handlas med en 4-stjärnig rating). Vi  höjde nyligen vårt estimat av verkligt värde för ING till 14 euro/aktie från 13 euro/aktie tidigare; detta återspeglar vår mer gynnsamma syn på avsättningar för kreditförluster och ökad avkastning på överskottskapital till aktieägarna.

large value stock list

 

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Fernando Luque

Fernando Luque  is Senior Financial Editor at Morningstar Spain

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar