Förstå kraften av ränta-på-ränta effekten

Möt världens åttonde underverk!

Jocelyn Jovene 2021-10-07 | 8:00
Facebook Twitter LinkedIn

coins piled up

Det sägs att Albert Einstein ska ha sagt: "Ränta-på-ränta effekten är världens åttonde underverk. Den som förstår det förtjänar det; den som inte gör det, betalar det." (Vi är dock inte säkra på att det var han som verkligen sa det.)

För att öka din förmögenhet på bästa sätt måste du få dina pengar att jobba för dig. Den förmögenhet som du kommer att inkassera är resultatet av två saker: hur länge du investerar och avkastningen på din investering.

Du behöver också vissa egenskaper för att få det hela att fungera, som att vara tålmodig, disciplinerad, veta värdet av saker och kunna agera beslutsamt på ditt eget resonemang (och inte på andras åsikter) när oddsen är till din fördel

Matematiken bakom

Varför är ränta-på-ränta effekten så "magisk"? Det enkla svaret är: "Eftersom det återinvesteras".

Här är ett exempel. Anta att du investerar 100kr. Följande tabell visar hur mycket avkastning du skulle få under olika tidsperioder och vid olika avkastningsnivåer.

The power of compounding - in a table

Källa : Författarens beräkningar

Om du investerar 100kr till 5% årlig avkastning under 5 års tid får du 128kr, men om du väntar i 10 år stiger det beloppet till 163kr. Ju längre du väntar, desto mer tjänar du! Naturligtvis blir detta ännu högre om du kan få en högre avkastning. Om du till exempel kan hitta en investering som ger 15% i 10 år multiplicerar du dina pengar med 4 gånger pengarna. Om du väntar i 20 år och fortfarande tjänar 15% per år (vilket är mycket) får du 16 gånger dina pengar tillbaka.

20% verkar vara en mycket hög ouppnåelig avkastning. Det är faktiskt ganska sällsynt och oftast endast uppfyllt av de mest begåvade investerarna som till exempel Warren Buffett (Berkshire Hathaways årliga avkastning per aktie har varit 20% per år, över 55 år ...).

Två faktorer att komma ihåg

Om du vill få en hög total avkastning bör du börja så tidigt som möjligt och sedan fokusera på den bästa potentiella avkastningen du kan hitta.

Den andra faktorn är uppenbarligen mer komplicerad, eftersom den beror på noggranna studier av viktiga element som till exempel det pris du betalar för de tillgångar du investerar i och deras respektive egenskaper.

Om du till exempel vill investera dina pengar i aktier, bör du välja högkvalitativa företag som handlas till en låg värdering.

Högkvalitativa företag är företag som har en stark konkurrensposition på sin marknad, har tillväxt i sin bransch, genererar hög avkastning på sitt kapital, har ett växande fritt kassaflöde, en stark balansräkning och som  hanteras av kompetenta människor. Låg värdering är inte heller en faktor du enkelt kan kontrollera. Det är vanligtvis reflektionen av andras åsikter, också känd som "Mr. Market", som ibland är villiga att betala mycket för ett företag och vid andra tillfällen isället är villig att sälja till en enorm rabatt (enligt Benjamin Grahams citat i sin klassiska-bok The Intelligent Investor, eller citaten från Warren Buffett i sitt brev till aktieägarna 1987).

Men om du är tålmodig nog och vet vilka företag / tillgångar du vill köpa måste du bara ha tålamod och vänta på att marknaden ger möjlighet att köpa något du gillar till ett rimligt pris.

Då får du bara hålla dig till din investeringsstrategi och vänta på bra möjligheter.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  is Senior Financial Analyst and Senior Editor for Morningstar France.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar