8 tips för att undvika ekonomiska bedrägerier

Hur kan du skydda dig mot bedrägerier? Låt mig berätta en sann historia, som har anonymiserats för att skydda de inblandade personernas identitet.  

2021-10-11 | 10:09
Facebook Twitter LinkedIn

Computer hacker wearing clown mask

Låt mig berätta en sann historia, som har anonymiserats för att skydda de inblandade personernas identitet.

En vän till familjen (Alex) har varit irriterad och distanserad under de senaste veckorna, sedan början av april i år. Eftersom situationen med coronaviruset är som den är i både Kanada och Indien (de länder där Alex' familj är bosatt), trodde jag att det berodde på pandemistress. Jag höll kontakten i allmänhet och frågade om familjens hälsa och säkerhet och om deras eget sinnestillstånd.

I helgen fick jag veta vad som hade hänt. I början av året kontaktades Alex av en "finansiell rådgivare" som representerade en hedgefond som lovade att fördubbla, ja, tredubbla, allt kapital som sattes in, på mycket kort tid. Alex var skeptisk men lämnade över 500 dollar, ett belopp som han kände sig bekväm med att förlora. Några veckor senare fick Alex en check på 1 000 dollar. Eftersom hans pengar så lätt kunde fördubblas var Alex fast och lämnade över ytterligare 35 000 dollar, en stor del av familjens besparingar för att betala ut sin första bostad. Med tanke på de rådande priserna på bostäder i Kanada trodde Alex att en större handpenning skulle gynna familjen.

"Rådgivaren" försvann - han slutade svara på samtal, sms och e-post. Alex' pengar var borta. Naturligtvis skulle familjen bli rasande när de fick reda på det, så i desperation började Alex leta efter pengar på annat håll. Alex har letat efter kärlek och har varit aktiv på dejtingappar, där en kvinna sa att hon hade lösningen - kryptovaluta. Med Elon Musks kärlek till Dogecoin trodde Alex att kryptovaluta var trovärdigt som investering och därför fick kvinnan de sista av Alex' pengar: 10 000 dollar.

Även hon försvann. Min vän förlorade 44 500 dollar (hedgefonden gav trots allt tillbaka 500 dollar) inom loppet av några veckor.

Detta är inte en unik historia. Vi har alla fått e-postmeddelanden från rika nigerianska prinsar som vill testamentera alla sina tillgångar till oss, eller telefonsamtal från "Skatteverkets juridiska avdelning" som hävdar att vi är skyldiga summor som endast kan betalas med iTunes-presentkort. För det mesta kan vi skratta åt dem och i vissa fall lura bedragarna.

Men alla bedrägerier är inte lika lätta att identifiera. Till exempel kan enkla trender eller utmaningar i sociala medier vara ett sätt för bedragare att få reda på personlig information, till exempel svaren på dina säkerhetsfrågor.

Hur kan du skydda dig mot dessa bedrägerier, eftersom de är så vanliga?

1. Ifrågasätt allt

Detta är det viktigaste sättet att skydda dig, inte bara mot ekonomiska bedrägerier, utan mot alla typer av bedrägerier. Om något verkar för bra för att vara sant är det förmodligen det.

När du möter en sådan affär ställer du många frågor, bland annat varför erbjuder du mig detta? Vad får du (den som gör affären) ut av det? Varför är det så bråttom? Vad händer om jag väntar några dagar och sedan svarar?

Om den person som får frågorna blir arg eller slutar svara är det en stor röd flagga.

2. Granska alla konton och lösenord

Håll koll på alla dina bankkonton och kreditkort. Kontrollera dina kontoutdrag regelbundet och se till att du känner igen alla transaktioner på kontoutdragen. Och även om det kan tyckas uppenbart, håll dina lösenord privata och komplexa. Återanvänd inte lösenord för flera konton.

3. Dela aldrig personlig information på sociala medier

Före pandemin skulle vi förmodligen ha sagt att man aldrig ska dela personlig information på nätet, faktiskt sa vi det för några år sedan. Men pandemin har flyttat en stor del av vårt liv på nätet nu, och vi öppnar nu bankkonton, investeringskonton och ansöker till och med om bostäder på nätet.

Under dessa omständigheter kan du dela information, men bara när du är helt säker på vem som får informationen. Och dela aldrig bankuppgifter, kreditkortsinformation eller personliga identitetsuppgifter på sociala medier.

4. Spåra dina kontoutdrag

Som Morningstars chef för privatekonomi Christine Benz förklarade i en artikel om skydd mot identitetsstöld: "Ett av de bästa sätten att förebygga identitetsstöld är att granska transaktionerna på dina bank- och kreditkortsutdrag för att se till att de stämmer överens med de transaktioner du har gjort. Om du upptäcker en avvikelse ska du omedelbart meddela din bank.

"Förutom att du ska gå igenom dina kontoutdrag för att försäkra dig om att alla dina insättningar och uttag verkligen är dina, rekommenderar jag också att du följer upp de datum då du får dina kontoutdrag för den kommande månaden. Det ger dig en uppfattning om när du kan förvänta dig dem under kommande månader."

5. Övervaka din kredit

Det är en vanlig myt att det kan skada din kreditvärdighet att kontrollera den, men det är inte sant. Se till att du kontrollerar dina kreditupplysningar, minst en gång om året. På så sätt kan du identifiera om eventuellt andra haft tillgång till din information som du kanske inte har godkänt, stoppa eventuella ansökningar innan de blir lån och vidta åtgärder om någon lyckas få tillgång till kredit i ditt namn.

6. Är det Amazon? Eller Amaazon?

Finns det ett extra "o" i det e-postmeddelande från Google som du fick? Eller är logotypen för LinkedIn bara lite fel? Bedragare använder ofta vanliga varumärkesnamn för att lura människor och komma igenom e-postfilter. I tron att vi arbetar med pålitliga företag kan vi omedvetet falla för bluffarna. Se till att du arbetar med det varumärke, den webbplats eller den person som du känner till och litar på innan du skickar över finansiell information.

7. Kärlek kan skada

Alex fick reda på detta på den hårda vägen. Var mycket försiktig på dejtingsajter, särskilt när det gäller pengar. För det första kan det hända att den kontakt du skapar på nätet inte är med den person som det verkar. När vi letar efter kärlek tenderar vi att släppa våra hämningar, och om vi tror att vi har skapat en riktig kontakt försöker vi hålla kontakten i gång oavsett vad som händer.

Om du ställs inför en situation där någon du nyligen träffat ber om pengar, ställ några frågor innan du rusar in för att hjälpa till. Innan du skickar över pengar, prata med en betrodd vän eller låtsas att någon annan har kommit till dig med samma situation och bett om råd. Skulle du råda till försiktighet? I så fall är det vad du bör göra.

Detta leder oss till den sista, kanske viktigaste regeln:

8. Skicka inte pengar till personer som du inte känner

Den nigerianska prinsen i dina mejl visade sig vara den 67-årige Michael Neu från Louisiana, USA, konstaterade polisen 2017. Detta visar att saker och ting inte alltid är vad de verkar vara. Oavsett hur brådskande det än är - din kusins vän är skadad eller en resenär behöver din hjälp - ska du aldrig skicka pengar till någon du inte känner och även om du skickar pengar till personer som du känner, kontrollera saker och ting innan du skickar något, för när du väl har skickat över pengar kan det vara omöjligt att någonsin få tillbaka dem.

I podcasten The Long View talade Benz och Jeff Ptak, Morningstars chef för manager research, med Ben Carlson om hur man inte blir lurad. Här är vad han sa om vikten av att vara vaksam för att skydda dina egna intressen:

"De enkla sakerna är helt klart att göra sin hemläxa och ha en bra beslutsprocess på plats. Det låter så enkelt och lätt, men att veta vad man äger och varför man äger det är till stor hjälp. Det är dina pengar, ingen kommer någonsin att bry sig om dem lika mycket som du. Så även om du får råd från någon utomstående måste du ändå förstå vad som händer och hur beslutsprocessen ser ut och vilken situation det sätter dig i."

Lyssna på hela podcasten Long View från Morningstar här.

 

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar