Hur mycket ska man betala för ett bra företag?

Du har hittat ett bra företag. Hur mycket är det värt? Här är några grundläggande principer och verktyg som kan hjälpa dig att ta reda på det.

Jocelyn Jovene 2021-12-16 | 8:10
Facebook Twitter LinkedIn

Piggy Bank

Förra veckan talade vi om vad som gör ett "bra företag" till ett bra företag. Bra företag är sådana som du vill behålla på lång sikt. Men när man investerar i aktier är det fundamentala inte de enda parametrarna att ta hänsyn till. Det är viktigt att uppmärksamma värderingen för att nå investeringsframgång.

Att räkna ut hur mycket som är tillräckligt eller för mycket när man köper ett värdepapper beror oftast på två faktorer -

  1. Det inneboende värde som du värderar bolaget till, och
  2. Det pris som marknaden erbjuder.

 

Om dina fakta stämmer är en ungefärlig värdering av ett företag det bästa en värderingsmodell kan ge dig. Finansiering är ingen vetenskap utan en konst som till största delen bygger på subjektiva bedömningar. Det är därför man kan ha olika uppskattningar av det verkliga värdet för samma företag.

Du brukar räkna ut hur mycket pengar ett företag kommer att generera under en viss tidsperiod (våra analytiker på Morningstar arbetar med en tioårig tidsram) och sedan diskontera tillbaka det med hjälp av kapitalkostnaden (vilket också beror på din egen uppskattning av vilken lämplig premie du vill få för att äga aktier).

Att veta hur mycket du kan betala "är där det blir riktigt svårt, eftersom du inte kan bygga modeller som analyserar dessa företag med någon form av precision", säger värdeinvesteraren Vitaliy Katsenelson.

Därför behöver du grundläggande principer.

Säkerhetsmarginal

En som du i hög grad kan förlita dig på är "säkerhetsmarginalen". Den fastställdes av Benjamin Graham i hans banbrytande böcker Security Analysis och The Intelligent Investor. Han förklarar begreppet som skillnaden mellan marknadspriset och det inneboende värdet av ett företag. Om du gör något fel i din värderingsmodell finns säkerhetsmarginalen här för att skydda ditt kapital.

"Se till att du köper tillräckligt billigt så att du inte förlorar pengar om framtiden inte blir så ljus som du räknar med", säger Katsenelson.

Att hitta en säkerhetsmarginal är svårt, särskilt för stora företag som tenderar att handlas med en premie jämfört med resten av marknaden.

Men det finns tillfällen då marknaden kan handla även stora företag till (kraftigt) rabatterade priser, vilket ger investeraren en möjlighet att köpa stora tillgångar till ett mer rimligt pris. Det är exakt vad som hände under det första kvartalet 2020, när världsekonomin och aktiemarknaderna drabbades av pandemin COVID-19, eller under det sista kvartalet 2018. Andra sådana köptillfällen är den globala finanskrisen 2008 eller eurokrisen 2010-2011.

Normala tider

Men bortsett från recessioner och finanskriser, hur mycket betalar man då för bra företag? Det är en knepigare fråga, men du kan här väga in hur det sett ut historiskt.

De flesta stora företag har en lång noteringshistorik. Det är inte särskilt svårt att kontrollera hur mycket marknaden har värderat dem till jämfört med resten av marknaden, under en lång tidsperiod.

Om du till exempel tittar på utvecklingen av deras kurs-till-eget-kapital kan du få en uppfattning om när dessa namn var attraktivt värderade och kontrollera hur mycket deras fundamentala faktorer var vid den tidpunkten.

När det finns tillgängligt kan du också använda Morningstar Rating for Stocks för att se hur priset på aktien har utvecklats över tid. Eftersom det tar hänsyn till det utvecklade verkliga värdet på ett företag, som uppskattas av Morningstars analytiker, kan du också upptäcka attraktiva värderingar. En 4-stjärnigt betygsatt aktie anses vanligtvis vara undervärderad. Dessutom kan du överväga Morningstar Economic Moat-klassificeringen, eller ett företags konkurrensfördelar. Om företaget får en "Narrow" eller "Wide" economic moat innebär det att det har potential att hålla sig konkurrenskraftiga under många år framöver.

Alla dessa verktyg kan hjälpa dig att spara tid. Men det viktigaste är att alltid förstå det företag du vill investera i. Läs företagets årsredovisning och se till att du förstår affärsmodellen, ledningen och att du är bekväm med deras finansiella uppgifter.

Detta kräver en del arbete men det är alltid för att ha solida argument som bygger på din egen bedömning.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  is Senior Financial Analyst and Senior Editor for Morningstar France.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar