Bästa och sämsta ETF:erna i mars - krypto och nickel i topp

En så kallad ”short squeeze” i nickel har fått ETF:er med exponering mot metallen att rusa upp i topplistan för de bästa ETF:erna i mars, på andra sidan myntet hittar vi ETF:er med exponering mot Kina och detaljhandeln.

Valerio Baselli 2022-04-13 | 11:20
Facebook Twitter LinkedIn

guldig trofé

Högst upp i topplistan över börshandlade produkter (ETP:er) för mars hittar vi två 21Shares krypto ETP:er. Den som hamnar etta har en exponering mot Aave, som är ett decentraliserat utlåningsprotokoll med öppen källkod byggt på ethereums plattform. På andra plats finner vi en fond som följer blockkedjan Solana.

Därefter noteras fyra ETP:er med exponering mot nickel. Industrimetallen, som främst används för att tillverka rostfritt stål, mynt och batterier, inklusive de som används i hybridfordon, upplevde förra månaden något som kallas för en ”short squeeze”. Detta innebär att en kraftig värdeökning på en tillgång tvingar korta investerare – alltså de som satsat på ett prisfall i tillgången – att faktiskt köpa tillgången för att undvika stora förluster. Detta leder naturligtvis till priset drivs upp ännu mer.

Den 8 mars nådde nickelterminer den högsta nivån någonsin på mer än 100,000 dollar per ton, med en intradagsrusning om 90%, vilket tvingade London Metal Exchange att stoppa handeln i en vecka och införa en rad handelsbegränsningar när handeln väl öppnade igen.

 Toppskiktet

Ryssland står för ungefär 10% av den globala nickelproduktionen och marknadsaktörer är oroliga för att utbudet kraftigt kan komma att påverkas i spåren av västs sanktioner mot Ryssland. ”Risken för ännu en short squeeze på nickelmarknaden förblir hög inom den närmsta tiden”, gick det att utläsa från en kommentar av S&P Global Commodity Insight.

”Vi har därmed höjt vår prognos för priset på nickel under 2022 med 46% till 32,868 dollar per ton”, tillägger S&P Global Commodity Insight.

Priset på naturgas fortsätter också att påverkas av kriget i Ukraina och de geopolitiska spänningarna. I själva verket fruktar marknadsaktörer att ryska gasleveranser (som till stor del passerar genom Ukraina) kan stoppas i takt med att konflikten eskalerar, eller att rysk gas som levereras via andra rörledningar kan stoppas av västerländska sanktioner. Enligt många experter skulle alternativ som flytande naturgas (LNG) från USA få svårt att fylla det hål som ett stopp i den ryska exporten skulle medföra, utöver det faktum att priserna skulle stiga kraftigt.

Slutligen gynnar den allmänna ökningen av råvarupriserna exportländerna, särskilt Brasilien, vars valuta har återhämtat sig mot den amerikanska dollarn och noteras på sin högsta nivå på två år. Brasilianska börsen överträffar även tillväxtmarknader som helhet. ETF:er som är exponerade mot Brasilien syns inte i listan då de kommer strax efter 15:e plats med en avkastning på mellan 15,2% och 16% i mars).

Eftersläntrarna

Den 4 mars avbröt Euronext Borsa Italiana, Deutsche Boerse och Londonbörsen handeln med flera ryska ETF:er tills vidare. Draget kon efter att alla ETF-emittenter som erbjöd exponering mot Ryssland tvingats stoppa primärmarknadshandeln efter att likviditeten i de underliggande innehaven helt försvunnit. Moskvabörsen har varit stängd sedan den 28 februari (den öppnades delvis igen den 24 mars) efter Rysslands invasion av Ukraina och efterföljande sanktioner som införts av västerländska ekonomier skickade marknaderna i fritt fall. Dessa ETF:er inkluderades därmed inte i vår rankning för månaden.

De tre bottenplatserna upptas av tre ETF:er som följer STOXX Europé 600 Retail Index (som tillhandahålls av Invesco, iShares och Lyxor). Aktier som är exponerade mot detaljhandeln har drabbats särskilt hårt av misslyckandet i fredsförhandlingarna mellan Moskva och Kiev och osäkerheten kring utvecklingen av konflikten. Man befarar att de ekonomiska konsekvenserna av västerländska sanktioner kommer att påverka de europeiska ekonomierna betydande.

Kinesiska aktier hade det också kämpigt, och lämnade en av de mest volatila månaderna någonsin bakom sig. Kinesiska aktier drabbades av att en ny våg av coronafall skakade om landet förra månaden vilket fick myndigheterna i Peking att återigen vända sig till nedstängningar. Enligt Morningstars undersökning handlas kinesiska aktier i genomsnitt till 32% rabatt (i euro, per den 7 april), men att basera ett eventuellt intåg på enbart värderingen är inte en bra idé.

Under de senaste 20 åren har avkastningen för kinesiska aktier ungefär legat i linje med avkastning för de starkare utvecklade länderna efter inflation, och de har överträffat svagare marknader såsom Japan, Spanien och Italien. Med tanke på de kinesiska aktiernas höga volatilitet har dock deras risk/rewardprofil varit mindre attraktiv. Morningstar-kolumnisten John Rekenthaler kikar närmare på problemet med kinesiska investeringar i sin senaste kolumn "What Went Wrong?".

Månadens bästa och sämsta ETF:er är ofta väldigt volatila, och därmed produkter med hög risk som endast bör utge en liten del av den totala portföljen Diagrammet nedan visar en översikt över de största europeiska ETP:erna när det kommer till förvaltat kapital, vilka skulle kunna vara lämpligare att beakta som kärninnehav i portföljen.  Avkastningen i mars 2022 sträcker sig från 4.67% för iShares Core S&P 500 ETF (CSP1) och Vanguard S&P 500 UCITS ETF (VUSD), ner till iShares Core € Corp Bond ETF (IEAC), som backade 1.22% förra månaden.

Metodologi

Enligt Morningstars data skiljde det cirka 73 procentenheter mellan de bästa och sämsta europeiska börshandlade produkterna (ETP:er) i mars, med avkastning för månaden från 57,2% till -16%.

Vi har tittat på de viktigaste trenderna under årets tredje månad, bortsett från omvända fonder och hävstångsfonder. Dessa instrument, som är rent passiva produkter, återspeglar utvecklingen på marknaderna utan en aktiv förvaltares partiskhet (bra eller dålig).

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar