Livsmedelsföretag serverar klimatkrislösningar

Leslie Norton, Morningstars redaktionschef för hållbarhet, förklarar livsmedelsföretagens roll när det gäller att ta fram innovativa svar på våra matproblem

Leslie Norton 2022-04-22 | 9:12
Facebook Twitter LinkedIn

Burger

En del av svaret på klimatkrisen kan ligga på din tallrik.

Att ändra smak, förbättra effektiviteten och tekniken kan hjälpa livsmedelsproduktionen att minska sitt enorma miljöavtryck.

I dag står jordbruket för en fjärdedel av utsläppen av växthusgaser, 80% av avskogningen, 70% av vattenanvändningen och 78% av havs- och sötvattenföroreningarna, enligt Sustainalytics, ett Morningstar-företag. En värmande jordglob ger också ett mer oberäkneligt väder och skadar den biologiska mångfalden, vilket leder till uppkomsten av sjukdomar, vilket i sin tur ger sämre skördar. 

"Världens klimatinitiativ kommer inte att lyckas utan att ta itu med jordbruket på något materiellt sätt", säger Ammar James, chef för VanEck Future of Food ETF (YUMY).

"Vi närmar oss en böjningspunkt som kommer att omdefiniera hur vi definierar mat."

I allt högre grad fångar livsmedelsinnovationer investerarnas blickar. En rad nya fonder, inklusive James egen portfölj, är ute efter att tillfredsställa efterfrågan.

Efterfrågan på livsmedel ökar

Världens befolkning beräknas öka till nästan 10 miljarder år 2050 från 7,8 miljarder idag. Fler människor går in i medelklassen idag än någonsin i historien – vilket vanligtvis korrelerar med ökat köttätande. Samtidigt minskar mängden åkermark till följd av erosion och föroreningar.

Samtidigt medför geopolitiska spänningar att maten blir mer knapp. Alla vet att Rysslands invasion av Ukraina har dragit upp oljepriserna. Men priserna på majs, vete, vegetabilisk olja och gödningsmedel har också skjutit i höjden. Ryssland och Ukraina står för en fjärdedel av den globala veteexporten. Utsikterna för Ukrainas veteskörd i sommar är minst sagt dystra.

"Vi pratar mest om bränsle, men mat kan vara det farligaste för den global stabiliteten", skriver strategen Jeremy Grantham, medgrundare av kapitalförvaltaren GMO. Den långsiktiga ökningen av livsmedelspriserna pressar inkomsterna och destabiliserar de politiska systemen.

Hållbarhetsskiftet

Lyckligtvis blir människor mer eftertänksamma när det gäller livsmedel, och preferenserna förändras till förmån för miljömässigt hållbara livsmedel.

Allt detta ger upphov till företag som fokuserar på hållbart och ekologiskt jordbruk, smart jordbruk eller hälsosammare och vegetariska produkter. Det finns utrymme för livsmedelsåterförsäljare att öka effektiviteten och minska matsvinnet och användningen av plastförpackningar. 

Under 2021 finansierade riskkapitalister 1,358 food tech-affärer till ett värde av 39,3 miljarder dollar, vilket är en fördubbling jämfört med året innan, enligt Morningstar-företaget PitchBook. Mycket av det gick till online-livsmedelsbutiker, vars popularitet sköt i höjden under pandemin. Men det gjordes också investeringar i alternativa proteinprodukter, bland annat 500 miljoner dollar i Impossible Foods, som väntas offentliggöras i år.  

Företag som investerar i alternativa proteinprodukter inkluderar Mars, Kraft Heinz (KHC) och Tyson Foods (TSN), som har ett eget växtbaserat varumärke, Raised & Rooted. Den globala marknaden för biotekniska livsmedel förväntas växa med 7,6% per år till 45,9 miljarder dollar i intäkter 2026, säger PitchBook. Morningstar uppskattar att enbart växtbaserat kött kan ha en försäljning på 29 miljarder dollar fram till 2030. 

Sedan finns det livsmedelsleverantörer, inklusive livsmedels- och e-handelsföretag, som förbättrar lagerplaneringen för att minska förstörelse och matsvinn. Detta kommer att bidra till att förebygga livsmedelsbrist.

Amazon.com (AMZN) dominerar till exempel dagligvaruhandeln online, men Kroger (KR) har till exempel expanderat till e-handel genom att samarbeta med Instacart, utveckla automatiserade uppfyllelsecenter och bygga en självkörande leveransflotta. Marknaden förväntas växa med 22,8% per år under de kommande fem åren till 677 miljarder dollar 2026, enligt PitchBooks analytiker.

Och låt oss inte glömma tekniken, som förbättrar matlagningsprecisionen, minskar matsvinnet, hjälper livsmedelsleverantörer att spåra produkter och förbättrar livsmedelssäkerheten. Denna marknad för livsmedelsteknik växer i mitten av ensiffriga tal per år. Det förväntas generera 85 miljarder dollar i intäkter 2026. 

Framtiden för mat: Din roll i det hela

Många livsmedelsjättar utvecklar sig också, delvis tack vare investerare, som pressar dem att utvärdera sina affärsmodeller.

Investerare pushar företag att använda hållbara livsmedelsförpackningar, vilket kan minska koldioxidutsläppen. Dessutom knuffar de företag att förhindra avskogning och markförstöring, eliminera matsvinn och leverera alternativa och hållbara proteinprodukter. 

Traditionellt är mat inte en tillväxtsektor, men investerare letar efter tillväxt inom innovation. Här är några strategier som investerare kan överväga om de vill delta i trenden.

Vårt index förklarat

Morningstars Global Food Innovation Index innehåller företag som drar nytta av konsumenternas preferenser för mer hållbara och hälsosammare livsmedel, med materialintäktsexponering för innovationer som syftar till att förbättra näring, livsmedelsproduktion, livsmedelssäkerhetsåtgärder och hållbara förpackningar.

Indexet består av 40 aktier, inklusive: Corteva (CTVA), en av de största producenterna av genetiskt modifierade frön och naturliga växtkemikalier; Neogen (NEOG), som utför livsmedels- och djurförsök för att hjälpa jordbrukare att fatta bättre beslut om avel och hantering av sin hjord; och Beyond Meat (BYND), som tillverkar köttliknande vegetariska produkter.

Alla aktier är dock inte vinnare i år. Både Neogen och Beyond Meat är kraftigt ned under 2022, då marknaden slår hårt mot tillväxtaktier och ifrågasätter om den starka efterfrågan på Beyonds varor kommer att bestå. Trots allt detta är utsikterna ljusa, säger Andrew Lane, Morningstars chef för aktieanalys för indexstrategier. Han konstaterar att intäkterna på Neogen och Beyond förväntas öka med mer än 25% per år under de kommande fem åren.

Titt på livsmedelsinnovationsfonder

Jag hittade en handfull fonder – varav tre som lanserades 2021 – som fokuserar på framtidens mat. Jag exkluderade börshandlade fonder (ETF: er) som fokuserar på underliggande livsmedelsråvaror och den vilseledande titeln US Vegan Climate ETF (VEGN), som inte alls är livsmedelsrelaterad utan utesluter företag som skadar djur eller miljö. (Dess största innehav är Tesla (TSLA), UnitedHealth (UNH) och Nvidia (NVDA).)

Den största fonden är VanEck Agribusiness ETF (MOO), som följer MVIS Global Agribusiness Index och har nästan en fjärdedel av tillgångarna uppsydda i tre innehav: läkemedelstillverkaren Bayer, maskintillverkaren Deere (DE) och djurhälsoföretaget Zoetis (ZTS). Fonden har 54 innehav totalt och förvaltar 1,9 miljarder dollar. 

Nästa i listan är iShares MSCI Global Agriculture Producers ETF (VEGI) med ett förvaltat kapital om 225 miljoner dollar, som följer MSCI ACWI Select Agriculture Producers Investable Market Index. Fonder äger 144 aktier, men mer än en tredjedel av fonden finns i Deere, Nutrien (NTR), ett av världens främsta gödningsmedelsföretag, och jordbruksvaruhandlaren Archer-Daniels Midland (ADM). 

Fonden som presterat bäst i år är dock unga Fidelity Agricultural Productivity (FARMX), som lanserades 2020. Det var upp 20,5% hittills i år till och med den 7 april, jämfört med en nedgång på 6,1% för Morningstar US Large-Mid Index. Uppgången drevs delvis av en stark utveckling i de västerländska gödsellagren, som hade stigit redan innan Ryssland invaderade Ukraina. Ryssland och Vitryssland producerar en tredjedel av den globala marknaden för kaliumklorid, en råvara för gödselmedel. 

Utsikterna för alternativa proteiner och växtbaserade livsmedel

Medan alternativa proteiner och andra växtbaserade livsmedel verkar ha en ljus framtid, har aktierna tynat bort i år.

En anledning: investerare har blivit oroliga för att Beyond Meat kommer att få det svårt att upprätthålla tillväxten mitt i växande konkurrens. I synnerhet visade en undersökning ett dämpat mottagande för Beyonds McPlant-burgare på McDonald's (MCD).

"Investerare verkar extrapolera Beyonds kamp till det alternativa proteinutrymmet i allmänhet", säger VanEcks James, vars aktivt förvaltade VanEck Future of Food ETF (lanserades i november 2021) är ned kraftigt i år. Det har drabbat andra innehav som växtbaserade dryckesspecialisten Oatly (OTLY).

James säger att han tror att oron är ogrundad. "Från min synvinkel, efter att ha talat med ledningsgrupper, är deras budskap att de inte har några förändringar i sina starka tillväxtantaganden för växtbaserat protein," säger han. 

James förväntar sig nu att Oatlys intäktstillväxt kommer att närma sig 50% fram till slutet av 2023 och sedan "övergå till låg tvåsiffrig tillväxt till och med 2025."

Tänk på detta

Tematiska fonder kan vara svåra att använda i en tillgångsallokering.

Sheryl Rowling, en finansiell rådgivare som också är kolumnist för Morningstar.com, undviker dem.

"Hur långt ska du segmentera din tillgångsallokering?" Frågar Rowling.

"Om du fokuserar på en sektor, är det inte vettigt för mig."

Det är värt att notera vid denna tidpunkt att Morningstar's Lane noterar att Morningstar Global Food Innovation Index för närvarande sitter i mellanvärdesdelen av Morningstar Style Box, delvis för att indexet innehåller ett antal stora, långsamma tillväxtföretag som äger små, snabbare växande innovativa företag.

En annan sak att notera: för hållbarhetsinriktade investerare kan vissa av innehaven ha dåliga miljö-, samhälls- och bolagsstyrningsbetyg. (Läs vårt senaste om Beyond Meat och Tyson.) Som ett resultat varierar Morningstar Sustainability Ratings för fonderna överallt. 

Jeff Gitterman, rådgivare med en betydande praxis inom hållbarhet, investerar för närvarande i livsmedel genom fonder som GMO Climate Change (GCCAX) och genom riskkapital. Han är öppen för att investera i tematiska fonder så länge de står för mindre än 5% av portföljen.

"Food tech är ett sätt att ta itu med många av dessa [klimat]frågor," säger Gitterman.

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Amazon.com Inc178,22 USD0,83Rating
Beyond Meat Inc9,77 USD-8,61
Corteva Inc53,66 USD0,26Rating
NVIDIA Corp822,79 USD4,00Rating
Oatly Group AB ADR1,08 USD-2,70
Tesla Inc202,64 USD0,38Rating
The Kroger Co49,16 USD-0,91Rating
Tyson Foods Inc Class A53,20 USD-1,92Rating
UnitedHealth Group Inc489,53 USD-0,82Rating

About Author

Leslie Norton  is Editorial Director of Sustainability at Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar