Nya fondtorget börjar ta form

Från och med juni 2022 får Sverige en ny myndighet - Fondtorgsnämnden. Den nya nämnden har ansvar för att upphandla, granska och löpande analysera premiepensionens fonder. Nu står det klart vilka Fondtorgsnämndens ledamöter är.

Johanna Englundh 2022-06-03 | 12:36
Facebook Twitter LinkedIn

Den nya Fondtorgsnämnden, som drar igång sin verksamhet 20 juni, ansvarar för att upphandla, löpande analysera och granska premiepensionens fonder. För närvarande med ett förvaltat kapital om cirka 1000 miljarder kronor. Fondtorgsnämnden ansvarar för utbudet av fonder i det svenska premiepensionssystemet. Myndigheten är en nämndmyndighet med Pensionsmyndigheten som värdmyndighet och kommer ha sin verksamhetsort i Botkyrka kommun. 

Nu har Regeringen utsett ledamöter till Fondtorgsnämnden.

Ordförande: Mats Sjöstrand, tidigare generaldirektör för Skatteverket.

Vice ordförande: Maria Rydbeck, överdirektör på Försäkringskassan.

Ledamöter:

  • Åsa Edman, chefsjurist på Adda AB.
  • Hans Lindblad, tidigare riksgäldsdirektör för Riksgäldskontoret.
  • Katarina Staaf, verkställande direktör för Sjätte AP-fonden.
  • Mikael Westberg, rättschef på Försäkringskassan.

Enligt Erik Fransson, chef för fondtorgsavdelningen på Pensionsmyndigheten, ska den nya nämnden inte arbeta utifrån några riktlinjer över hur många fonder det ska finnas på det nya fondtorget, men att det kommer finnas runt 150 - 200 fonder gissar han på. I dagsläget finns det 471 fonder fördelade på 36 fondkategorier på PPMs fondtorg. 

Det har varit turbulent kring det andra steget i premiepensionsreformen och branschorganisationen Fondbolagens förening har exempelvis varit starkt emot ett fondtorg med upphandlade fonder. I ett remissvar menade föreningen att förslagen går emot målen med PPM och att de riskerar att leda till lägre pensioner, försämra konkurrensen och begränsa spararnas valmöjligheter. Istället vill branschen ha en valfrihetsupphandling.

”Utredningen försöker åtgärda problem som redan är åtgärdade. Dessutom är den föreslagna valarkitekturen ett effektivt sätt att försvåra för spararna att göra egna fondval” sade Fredrik Nordström, VD på Fondbolagens Förening.

För tillfället söker Fontorget efter personal för att kunna driva sin verksamhet, som  en av Europas ledande upphandlare av fonder. Det ska bli väldigt spännande att se vilka som kommer att ansvara för att kvalitetsgranska fondtorgets fonder, hur många fonder som kommer erbjudas och hur de kommer utvärdera sin upphandling. Vi får se hur många mindre svenska aktörer som kommer vilja, eller ens kan, vara kvar på fondtorget. 

 

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar