Twitter-köp i papperskorgen, juridisk strid på intåg och aktien faller

En långvarig juridisk strid väntar nu för Elon Musk, efter att han dragit sig ur ett avtal om att köpa sociala medieplattformen Twitter till en premie

Ollie Smith 2022-07-11 | 14:29
Facebook Twitter LinkedIn

Elon Musk

Morningstar sänker idag sin uppskattning av verkligt värde (FVE) för det amerikanska sociala medieföretaget Twitter (TWTR) efter att Elon Musk drog sig ur ett avtal om att köpa verksamheten förra veckan.

I ansökningar som lämnades in på fredagen sa Musks team att Tesla- och SpaceX-chefen skulle dra sig ur ett avtal om att köpa plattformen för 54,20 dollar per aktie, en betydande premie, med motiveringen att Twitter inte hade tillhandahållit tillräckligt övertygande bevis för att bevisa att deras påstående som spamkonton utgör mindre än 5% av användarbasen. Twitter stämmer nu Musk.

Aktierna i plattformen föll omedelbart och stängde på fredagen på 36,81 dollar.

"Medan de två parterna sannolikt står inför en långvarig strid där det slutliga beslutet förblir mycket osäkert, tror vi att Twitter kan ha det starkaste argumentet", säger Morningstar senior aktieanalytiker Ali Mogharabi.

"Vi tror också att ett scenario kvarstår där Musk och Twitter når ett nytt avtal om lägre pris. Plus, med aktiehandeln på nivåer som Musk initialt började köpa, kan andra parter intressera sig för Twitter."

Trots osäkerheten är Morningstar fortfarande övertygad om att Twitter kan fortsätta att öka sina intäkter, även om i en lägre takt än vad man ursprungligen antog innan Musks erbjudande att köpa företaget.

"Vi sänker vår FVE för företaget till 47 dollar från Musks ursprungliga bud på 54,20 dollar (vilket var något under vår tidigare uppskattning av verkligt värde på 58 dollar före erbjudandet) eftersom vi förväntar oss att Twitter sannolikt kommer att möta distraktioner som sätter tillbaka dess ansträngningar att öka intäkterna och utöka marginalerna, säger Mogharabi.

"Vår FVE innebär fortfarande attraktiv uppsida, men tålamod kan behövas."

Vem kommer att vinna?

Det finns flera anledningar till varför Twitter faktiskt kan ha ett starkt argument mot Musk, vars upptåg upprepade gånger har slagit kommentatorer som något slags utarbetat sjukt skämt.

Det har upprepade gånger sagt i regulatoriska anmälningar att dess 5%-påstående kanske inte är korrekt, eftersom det är baserat på ett urval. Det är också kommersiellt vettigt för Twitter att begränsa hur mycket data den delar.

"Vi tycker också att Twitter var berättigat att frukta att många användare skulle reagera negativt på en storskalig överlåtelse, vilket bromsar användar- och/eller intäktstillväxt", säger Mogharabi. Musk har för sin del inte tillhandahållit bevis för att spam-användare står för mer än 5% av användarna.

Ändå tror Morningstar att det finns en ökad risk för Twitter-aktieägare på kort till medellång sikt. Aktien kan också falla ytterligare om Musk bestämmer sig för att sälja sina aktier, som representerar något mindre än 10% av verksamheten. Som sagt, det är oklart om kontroversen kring affären kommer att öka engagemanget och användarna på plattformen.

"I det långa loppet tror vi att Twitter kommer att förbli en av de fem bästa sociala medieplattformarna för annonsörer", säger Mogharabi.

"När det gäller marginaler förväntar vi oss högre allmänna och administrativa kostnader, främst juridiska kostnader, relaterade till detta fall. Vi har också antagit att marknadsföringskostnaderna överstiger intäktsökningen eftersom företaget kommer att fortsätta att investera i att öka sin prenumerationsverksamhet och för att hålla annonsörer på plattformen."

"Vi har minskat vårt antagande om intäktstillväxt för Twitter till en femårig CAGR på 16% från nästan 20%. Dessutom förväntar vi oss en genomsnittlig rörelsemarginal på 8% (inklusive negativ 3% i år) fram till 2026, jämfört med våra tidigare antaganden om nästan 13%." 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Tesla Inc248,23 USD2,99Rating
Twitter Inc  

About Author

Ollie Smith  is editor of Morningstar UK

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar