De största riskerna

Från högavkastande obligationer till pensionsproblem, det är ditt jobb som investerare att väga de mest riskfyllda riskerna.

Robert van den Oever 2022-08-29 | 10:55
Facebook Twitter LinkedIn

Riesgo

Att ta risker är en oundviklig del av att investera. Men du kan hantera dessa risker genom att välja tillgångsklasser som har visat sig vara mindre riskfyllda, till exempel statsobligationer eller defensiva aktier.

Investerare som tar hjälp av en rådgivare kan bygga en profil som definierar mängden risk de är villiga att ta. Det finns också möjlighet att göra en investerarprofil för att definiera hur stor risk du är villig att ta.

Om du är villig att ta relativt hög risk som investerare, finns det många högrisktillgångskategorier du kan vända dig till, eller undvika, om du känner att risken är för hög. Inom de allmänna kategorierna av aktier och obligationer finns flera alternativ.

De mest riskfyllda obligationerna

Obligationer anses generellt vara mindre riskfyllda, men de högsta riskkategorierna är högavkastande och tillväxtmarknader. Riskbelöningen kan vara hög i termer av avkastning, men detta speglar den ökade sannolikheten för fallissemang.

Det handlar inte bara om risken för en förlust mätt i procent, utan också om volatiliteten i dessa avkastningar. Till exempel kan en högavkastande obligationsfond vara framgångsrik och erbjuda bra avkastning under några månader, men sedan kan en period av dåliga tider följa.

De mest riskfyllda aktierna

När det gäller aktier beror risken främst på sektorn. Tillväxtaktier tenderar att vara mer riskfyllda, eftersom dessa företag har hög potential för intäkts- och vinsttillväxt. Lönsamhetshorisonten kan dock vara långt borta om de fortsätter att gå med förlust.

Teknikaktier är även de kända för sin risk, men det finns en specifik sektor som sticker ut: bioteknik.

Att investera i bioteknikföretag är nästan alltid en riskabel satsning; de försöker utveckla ett läkemedel eller en behandling med hög potential för att bli marknadsledare, vilket genererar höga marginaler i en nisch där det inte finns mycket konkurrens. Om de lyckas kan belöningen bli enorm, men risken att misslyckas är också enorm.

Det finns fonder dedikerade till denna sektor och deras mål är att välja ut de mest lovande företagen som kan bli ledare med en unik produkt som kan ge dem en bestående konkurrensfördel, eller en Wide Economic Moat, i Morningstars termer.

Ett exempel på en framgångsrik fond är Candriam Biotechnology, som förvaltas av en välutbildad och erfaren förvaltare som kan branschens alla detaljer. Fonden har Morningstar Analyst Rating Silver för sin "rena" R-andelsklass.

Din största potentiella förlust

Ett annat sätt att tänka på risk är inte typen av investering, utan beloppet du riskerar. Ur denna synvinkel kan köp av en bostad vara den största risken man löper som privat investerare. Om den globala ekonomin och bostadsmarknaden går ner och ditt hem är värt mindre än vad du betalade för det, kan du sluta med ett bolån som du inte kan betala med intäkterna från försäljningen av ditt hem. Du måste då refinansiera den kvarvarande skulden och ta ett nytt bolån.

Du kanske kan finansiera allt detta i ett, men i vilket fall som helst kommer du att sitta fast med höga skulder och höga månatliga kostnader under ganska lång tid. Att köpa ett hus är i det här fallet inte ett sätt att skapa värde, utan att öka skuldsättningen. Och det kan vara en större risk än att förlora en del av pengarna som investerats i aktier eller obligationer under en marknadsnedgång.

Skeden av livet

Risk kan också korrelera med livsstadier. Som Morningstar alltid förespråkar, se långsiktigt och sälj inte i dåliga tider om du inte behöver. Men ibland kanske du måste, beroende på vad som händer i ditt liv. Du måste vara beredd på det.

Förutom risken att förlora pengar finns det också risken att inte tjäna pengar. Att gå i pension är en milstolpe, men det kan vara så att du behöver extra inkomster när din lön upphör och om din pension inte riktigt räcker till. 

Om du inte börjar investera tillräckligt tidigt för att få extra inkomst när du går i pension kan det sluta med en otillräcklig inkomst under dina äldre år. Det är en risk som kanske inte verkar så stor nu, men som kan bli verklighet med tiden.

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Robert van den Oever  är redaktör för Morningstar i Nederländerna 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar