En minut med Morningstar: Vad är en bubbla?

Från enskilda aktier till hela tillgångsklasser, en bubbla kan orsaka förödelse för din ekonomi om du hamnar på fel plats vid fel tidpunkt.

Sunniva Kolostyak 2022-09-01 | 8:41
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Sunniva Kolostyak: Välkommen till Morningstars minut om privatekonomi. Idag ställer vi oss frågan "vad är en bubbla?"

Finansiella bubblor finns i alla former och storlekar, och de är ganska svåra att förutse, om det ens är möjligt. Det kan bara handla om en aktie, eller den kan vara större, som en hel sektor eller ekonomi. De händer där människor börjar ha stor tro på någots framtida avkastning. Och när folk inser sanningen, det är då bubblan spricker.

Ekonomen, Hyman Minsky, beskrev en gång fem steg till en kreditcykel och bubblor. Det är förskjutning, boom, eufori, vinsttagning och panik. Med andra ord, något disruptivt lanseras, folk strömmar in och får avkastning, sedan finns det en händelse som konkurs eller betalningsförsummelser, som leder till en dominoeffekt.

Så, är detta något att vara försiktig med? Våra analytiker säger att det skulle vara mer ekonomiskt vettigt att istället tänka på din tidshorisont och risktolerans, oavsett bubblor. För Morningstar, jag är Sunniva Kolostyak.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sunniva Kolostyak  är datajournalist för Morningstar UK

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar