10 europeiska aktier att äga i en tid av lågkonjunktur

De bästa tipsen från Morningstar-analytiker i svåra ekonomiska tider: undervärderade aktier utgivna av kvalitetsföretag i defensiva sektorer. Bland dessa hittar vi ett svenskt bolag. 

Valerio Baselli 2022-09-15 | 10:06
Facebook Twitter LinkedIn

recessione

Ett spöke hemsöker Europa: lågkonjunkturen. För vissa är det något oundvikligt, för andra kan vi så småningom komma undan med det. Men vad är lågkonjunkturen egentligen? Vi talar om en teknisk lågkonjunktur när BNP (bruttonationalprodukten) markerar en negativ konjunkturvariation under två på varandra följande kvartal, precis vad som hände under första halvåret 2020.

Trots bättre än väntat ekonomisk tillväxt under första halvåret 2022, kopplat till effekterna av återöppningen av ekonomin och en stark återhämtning av turismen, fortsätter de ekonomiska konsekvenserna av kriget i Ukraina att manifestera och försvaga utsikterna för euroområdet, vilket sätter ytterligare press. Enligt ECB:s (Europeiska centralbankens) prognoser kommer det inte att bli en verklig recession i euroområdet, snarare en stagnation mellan slutet av detta år och första halvåret 2023. Frankfurt räknar med en BNP-tillväxt i euroområdet på 3,1 % i år, 0,9 % nästa år och 1,9 % 2024.

"Det här scenariot kommer sannolikt att visa sig vara för optimistiskt, med tanke på den kraftiga upptrappningen av den europeiska energikrisen efter det senaste avbrottet i gastillförseln från Ryssland", säger Silvia Dall’Angelo, seniorekonom på Federated Hermes, i en anteckning.

"Sammantaget verkar ECB använda ett snävt fönster för att aggressivt höja räntorna för att hejda de så kallade andrahandseffekterna och förankringsriskerna av själva inflationen. När indikationer på skador på ekonomin blir mer uppenbara mot slutet av året kommer ECB sannolikt att avbryta åtstramningsprocessen”.

Barclays ekonomer visar också större pessimism än ECB: "Vi förväntar oss nu en djupare och mer utdragen lågkonjunktur och högre och ihållande inflation på grund av effekterna av stigande energipriser, ECB:s åtstramningscykel och svagare extern efterfrågan och trots de finanspolitiska åtgärder som dämpar chocken", lyder den senaste ekonomiska forskningsbulletinen från den brittiska banken, som i detalj förutspår en lågkonjunktur i euroområdet från fjärde kvartalet 2022 till andra kvartalet 2023, med en nedgång i real BNP på 1,7 % under perioden.

Lågkonjunktur eller stagnation väntar oss dock en svår period, då aktieinvesterare gör klokt i att fokusera på de defensiva sektorerna - vanligtvis de för konsumtionsvaror, läkemedel och allmännyttiga tjänster - genom att inom sig välja företag vars aktier handlas med rabatt i marknaden och, ännu bättre, att de kan räkna med närvaron av en ekonomisk vallgrav, det vill säga en eller flera konkurrensfördelar.

Baserat på Morningstar-forskning valde vi sedan ut de tio mest underskattade namnen inom defensiva sektorer.  

Nedan är ett fokus på de tre aktier som kan räkna med en Wide Economic Moat.

Elekta AB

Stjärnbetyg: ★★★★★
Ekonomisk vallgrav: Bred
Verkligt värde: 127 SEK
Osäkerhetsvärdering: Medel

Svenska företaget Elekta utvecklar, tillverkar och distribuerar dosplaneringssystem för neurokirurgi och strålterapi, inklusive stereotaxisk strålkirurgi och brachyterapi. Trots pandemin förväntas efterfrågan på strålbehandling förbli hög under det kommande decenniet. Elekta kommer att gynnas, men dess framgång beror på dess förmåga att kommersialisera sin Unity-produkt och stå emot konkurrensen från Varian (en del av Siemens Healthineers-gruppen).

"Vi tror att hela sektorn har en genomsnittlig tillväxtbana på mellan 4 och 6% efter pandemin, men Elektas mer gynnsamma geografiska mix och Unitys goda utsikter stödjer vår något högre tillväxtprognos på 7% -8% per år", kommenterade Alex Morozov, Morningstars chef för aktieanalys i Europa, i ett meddelande daterat den 25 augusti 2022.

GSK PLC

Stjärnbetyg: ★★★★★
Ekonomisk vallgrav: Bred
Verkligt värde: 2 230 GBX
Osäkerhetsvärdering: Medel

GSK, ett ledande läkemedels- och vaccinföretag, har använt sina enorma resurser för att skapa nästa generations vårdbehandlingar. Linjen av innovativa nya produkter och den omfattande listan med patentskyddade läkemedel skapar, enligt analytiker på Morningstar, en stark konkurrensfördel.

Patent, stordriftsfördelar och ett kraftfullt distributionsnät stödjer GSK:s breda vallgrav. GSK:s patentskyddade läkemedel har en stark prissättningskraft, vilket gör att företaget kan generera avkastning på investeringar som överstiger kapitalkostnaden.

Enligt flera källor är GSK och Sanofi under press på grund av växande oro över stämningar som uppstår på grund av en potentiell biverkning orsakad av det receptfria läkemedlet Zantac. "Vi anser att trycket är för stort, eftersom vi inte har några större juridiska avtal relaterade till läkemedlet. Vi ändrar därför inte våra uppskattningar av verkligt värde för de två företagen, eftersom vi redan har tagit hänsyn till mindre betalningar relaterade till läkemedelsskulder”, förklarar Damien Conover, Morningstars läkemedelsstrateg, i en analys den 11 augusti 2022.

Anheuser-Busch InBev SA / NV

Stjärnbetyg: ★★★★★
Ekonomisk vallgrav: Bred
Verkligt värde: 80 EUR
Osäkerhetsvärdering: Medel

Anheuser-Busch InBev är den största bryggaren i världen och ett av de fem största konsumentproduktföretagen globalt, baserat på EBITDA (Earnings before interest, taxes, depreciation and amortization). Företaget är väl positionerat för att dra fördel av månghundraårig tillväxt på många av sina marknader.

"I Latinamerika och Asien, som står för nästan två tredjedelar av den konsoliderade EBIT (vinst före räntor och skatter), vänder sig konsumenterna alltmer till köp av globala varumärken av överlägsen kvalitet och ABI har en solid portfölj med Budweiser, Corona och Stella Artois. Utvecklade marknader, å andra sidan, kommer sannolikt att förbli fragmenterade och konkurrenskraftiga”, kommenterade Philip Gorham, en aktieanalytiker på Morningstar, i en analys den 28 februari.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Elekta AB ADR6,73 USD-0,66
Elekta AB Class B126,26 MXN-0,16
Elekta AB Class B7,56 USD4,28

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar