Att köpa när marknaderna faller – ännu en läxa från Warren Buffett

Detta är ett kontraintuitivt drag, men ändå logiskt

Jocelyn Jovene 2022-10-05 | 15:58
Facebook Twitter LinkedIn

Warren Buffett

För många investerare kan fallande börser vara smärtsamt. De ser inte bara värdet av sina investeringar ta ett dyk, utan de tenderar att frukta för framtiden och vet inte vad de ska göra. Vissa tenderar att sälja när priserna faller, vilket helt klart är ett misstag om inte det underliggande värdet av tillgången är strandad; andra överväger att köpa mer men de är rädda för att marknaden ska fortsätta falla.

Andra tvekar och oroar sig över ordspråket, "Du fångar inte en fallande kniv." För denna grupp människor rekommenderar jag att läsa denna artikel Warren Buffett skrev i New York Times en månad efter investeringsbanken Lehman Brothers konkurs i oktober 2008.

Anledningen till att jag skulle rekommendera denna läsning är att den verkligen hjälper till att sätta det som händer på finansmarknaderna i perspektiv – och hjälper investerare att fokusera på det som verkligen betyder något, det vill säga den underliggande förmågan hos företag att växa sina intäkter på lång sikt.

Lehman Brothers fall i oktober 2008 markerade starten på den "globala finanskrisen". Under de efterföljande månaderna gick S&P 500 från 1 193 punkter den 15 september till 677 punkter, den 9 mars 2009, vilket anses vara marknadens dalgång.

Visdomsord från Warren Buffet när börserna faller

När NYT publicerade Buffetts artikel hade marknaden sjunkit nära 21% och skulle förbli volatil. Vad sa "Oracle of Omaha" i denna svåra tid? I ett nötskal:

  • Dysterhet och rädsla har redan förekommit tidigare (den stora depressionen, andra världskriget eller inflationsepisoderna i slutet av 70-talet och början av 80-talet).
  • Att försöka förutsäga när marknaden kommer att nå botten är ett slöseri med tid och kan få dig att missa återhämtningen.
  • Att hålla fast vid kontanter motsvarar att förlora pengar (särskilt när inflationen är hög).
  • Rädsla ger rationella investerare en möjlighet att investera i stora företag till en billig värdering.
  • Om du tänker på lång sikt vet du att stora företag inte kommer undan en lågkonjunktur eller en nedgång, men de kommer att återvända till bättre förmögenheter någon gång längre fram.

Som Buffett säger: "Rädsla för det långsiktiga välståndet för landets många sunda företag är meningslöst. Dessa företag kommer verkligen att drabbas av vinsthicka, som de alltid har gjort. Men de flesta stora företag kommer att sätta nya vinstrekord om 5, 10 och 20 år från nu."

Detta uttalande är så sant att du kan skriva ut det igen idag. 

Notera: Sedan oktober 2008 har S&P 500 nått ett rekord på 4 797 punkter den 3 januari 2022 innan det föll tillbaka till 3647 punkter för närvarande (-24%). Under tiden har resultatet för indexets beståndsdelar återhämtat sig från 94 $ per aktie till 235 $ för tillfället. Buffetts förutsägelser var, föga förvånande, korrekta.

 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  is Senior Financial Analyst and Senior Editor for Morningstar France.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar