Aktiva fondförvaltare lyckas inte imponera på investerare

Aktivt förvaltade fonder kunde ha förväntats slå passiva fonder under den senaste marknadsnedgången, men framgången är fortfarande låg.

Sunniva Kolostyak 2022-11-08 | 13:28
Facebook Twitter LinkedIn

school report

När man väljer fonder ställs man ofta inför en rad svåra val, och på en björnmarknad med mycket motvind kan valet bli ännu svårare. Enbart en av alla dessa frågor är om man ska välja ett aktivt förvaltat alternativ eller om man ska välja en passiv indexfond.

Ska du lita på en stjärnförvaltare eller gå med de attraktiva låga avgifterna för en indexfond? Det här är en fråga som våra analytiker lägger mycket tid på och försöker besvara med den aktiva/passiva barometern.

Och under ettårsperioden fram till slutet av juni 2022 är svaret: förmodligen inte.

Aktiv/Passiv-rapporten mäter aktiva fonders prestation i förhållande till deras relevanta passiva jämlikar, och spänner över nästan 30 000 unika aktiva och passiva fonder med hemvist i Europa och över 7 biljoner euro i tillgångar, eller nästan tre fjärdedelar av den totala europeiska fondmarknaden.

Inte särskilt imponerande

Morningstars undersökning för passiva strategier fann att i genomsnitt 35% av aktiva fonder i de 43 aktiekategorier som analyserades överlevde och överträffade sina passiva jämställda under ettårsperioden fram till slutet av juni 2022. Endast sju aktiekategorier visade en framgångstakt för aktiva förvaltare med över 50% under denna period.

Enligt Morningstars Dimitar Boyadzhiev och Jose Garcia-Zarate var volatiliteten på finansmarknaderna med allt från inflation, leveranskedjeproblem och Rysslands invasion av Ukraina den typ av miljö där aktiva förvaltare kunde ha förväntats att slå passiva jämnlikar lättare. Dessa förhållanden inkluderar vanligtvis hela nackdelen i marknadsvärderingar, men framgångstakten för aktiva förvaltare "misslyckades med att imponera".

Aktiva ränteförvaltare presterade endast marginellt bättre än aktieförvaltare. I de 23 analyserade kategorierna överlevde 40% av fonderna och överträffade, med sju kategorier visade en ettårig framgång över 50%.

På längre sikt är överlevnaden för fonder positivt korrelerat med oddsen för framgång – men framgången är fortfarande låg, precis som förra året. Under det senaste decenniet har 21% av ränteförvaltarna varit framgångsrika. Samtidigt har 24% av aktiefondförvaltarna varit framgångsrika, men över hälften av de 72 undersökta kategorierna hade en framgångsgrad under 25%.

Men bara tre kategorier – global equity income, UK equity income och Switzerland property – levererade en framgångsgrad där hälften av de aktiva fonderna överträffade passiva jämlikar.

"En viktig drivkraft har varit framgångsrika satsningar på hälsovårds- och tekniksektorerna, som har levererat imponerande avkastning under det senaste decenniet," konstaterar Boyadzhiev och Garcia-Zarate.

Så genom att jämföra nedstängningar mellan aktiva och passiva fonder fann teamet att de senare har haft bättre odds att överleva på lång sikt.

"Vår analys visar att den 10-åriga överlevnadsgraden för aktiva fonder i den aggregerade gruppen av aktiekategorier har i genomsnitt varit 46% från 2014 till idag. Under samma period var den genomsnittliga 10-åriga överlevandegraden för passiva fonder 60%. När det gäller räntefonder har den 10-åriga överlevnadsgraden för aktiva fonder i genomsnitt varit 47%, jämfört med 62% för passiva kamrater.”

Var finns möjligheterna?

Även om det är uppenbart att fondförvaltare kämpar på längre sikt, indikerar Aktiv/Passiv Barometern fickor av mer framgångsrika fonder inom olika områden baserat på senaste trender och långsiktig historia.

Boyadzhiev och Garcia-Zarate säger: "Typiskt är framgångsfrekvensen för aktiva förvaltare högre i aktiekategorier som fokuserar på mellan- och mindre segmenten av cap-spektrumet jämfört med stora bolag eller kategorier. Aktiva fonder har också högre chanser att lyckas i aktiekategorier, där den genomsnittliga passiva motsvarigheten är strukturellt partisk för exponering mot en specifik ekonomisk sektor."

Ett exempel på detta är aktiekategorin Norge, där passiva fonder är topptunga vad gäller enskilda namn och har en hög lutning till energi- och finanssektorerna.

För räntebärande fonder kan ljusglimtar hittas i kategorierna EUR företagsobligationer och EUR högavkastande obligationer, som låg på 43,3% respektive 39,7% under decenniet. Däremot var den 10-åriga framgångsgraden för aktiva fonder i kategorin globala tillväxtmarknadsobligationer i lokal valuta 9,1%, medan den för statsobligationer i USD var 7,9%.

Metodik

Den aktiva/passiva barometern utvärderar aktiva fonder mot en sammansättning av faktiska passiva fonder, inte mot ett kostnadsfritt index, för att återspegla den faktiska nettoavgiftsutvecklingen för de passiva fonder som är tillgängliga för investerare. Den bedömer aktiva fonder baserat på deras klassificering i början av perioden för att bättre simulera de fonder som en investerare skulle ha valt vid den tidpunkten. Den tar också hänsyn till hur den genomsnittliga valutaenheten som investerats i olika typer av aktiva fonder har klarat sig jämfört med den genomsnittliga valutaenheten i passiva fonder.

I denna halvårsutgåva har Morningstar förbättrat sitt befintliga tillvägagångssätt genom att inkludera historiska aktiva fonders framgångsgrader i analysen. Detta tillägg ger en värdefull inblick i hur aktiva förvaltare har navigerat i marknadshändelser i det förflutna och hur detta påverkade deras kort- och långsiktiga resultat.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sunniva Kolostyak  är datajournalist för Morningstar UK

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar