En ny kris: Vad har hänt i krypto nu?

Krisen på FTX-börsen, grundad av (tidigare mångmiljardären) Samuel Bankman-Fried, har utlöst ytterligare en flykt från Bitcoin.

James Gard 2022-11-10 | 14:13
Facebook Twitter LinkedIn

Bitcoin

Krypto (och specifikt Bitcoin) gårigenom ytterligare en härdsmälta. Vad pågår? Dessa frågor och svar kan hjälpa till att förstå kaoset.

Vad är historien?

Den senaste turbulensen har utlösts av den nära kollapsen av börsen FTX, grundad av branschens galjonsfigur: miljardären och tech-investerare Samuel Bankman-Fried (SBF). FTX drabbades av miljarder i uttag, vilket väckte rykten om dess förestående kollaps. Binance, världens största börs, såg ut att rädda FTX – men har snabbt bekräftat att det inte skulle göra det efter att ha tittat på FTX:s böcker. Det är due diligence om något.

Är detta bara ett tjafs mellan 'Crypto Bros'?

Binance vd Changpeng "CZ" Zhao uteslöt inte bara att köpa FTX, han kritiserade aktivt hur FTX hade använt kundmedel. Detta är ett vanligt tema i årets kryptokollapser och kommer sannolikt att fortsätta dyka upp när fler skandaler dyker upp.

Kommer det att finnas en regulatorisk motreaktion?

Oundvikligen undersöker US Securities and Exchange Commission – som reglerar icke-kryptomarknader – fallet. De har dock händerna fulla med befintliga fall.

Finns det något prejudikat för FTX:s implosion?

Tyvärr för privata investerare, ja. Network Celsius går fortfarande igenom konkursprocessen, vilket innebär att kunderna fortfarande inte känner till ödet för sina pengar (kontanter och mynt). Det här fallet belyste problemen med att hålla kundernas pengar åtskilda från företagets pengar – jag skrev om Celsius tidigare i år. Men också om det vidare begreppet "vårdnad" i kryptovärlden.

Vad betyder det för Bitcoin-priserna?

Bitcoin har nu fallit 22% under de senaste fem dagarna till cirka 16 000 dollar. BTC bröt under 20 000 dollar i juni, en viktig teknisk nivå, men hade lyckats hålla sig över denna nivå fram till denna vecka. Hittills i år har Bitcoin minskat med 65%, vilket betyder att alla vinster från de senaste två åren är borta.

Vad betyder det för "Mainstream" Crypto?

Aktier i Coinbase, den största börsnoterade börsen, har kollapsat. De har sjunkit 22% under de senaste fem dagarna och har minskat med 81% i år. En påminnelse: Coinbases börsintroduktionspris var 250 dollar, kursen är nu på 45 dollar.

Finns det en risk för smitta till andra marknader?

För tillfället nej. Globala marknader försöker sig faktiskt på en mini-återhämtning efter ett tufft år. S&P 500 är upp nästan 4% under månaden efter ett fall med 20% i år. Vad kryptodramat gör är dock att visa (ännu en gång) volatiliteten som kommer med riskfyllda tillgångar.

Hur är det med VC-industrin?

Riskkapitalföretag har investerat mycket i kryptosatsningar de senaste åren. Sequoia Capital är det senaste VC-företaget att bränna sig – det har precis skrivit av sin andel i FTX till 0. Kryptoinvesteringar är ett spindelnät som involverar "konventionellt" kapital, riskabla tillgångar och välrenommerade företag.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

James Gard  is content editor for Morningstar.co.uk

 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar