Varför du inte ska använda ett sparkonto

Det finns visst något såsom att spara för mycket pengar. Här kommer en förklaring till varför du bör få dina pengar att jobba för dig – och det kan de inte göra på ett sparkonto.

Johanna Englundh 2022-12-08 | 10:32
Facebook Twitter LinkedIn

Designed Image

Att ha ett skyddsnät i form av ett sparande – eller en buffert– är ett smart ekonomiskt drag, men det betyder inte nödvändigtvis att du ska samla alla dina pengar på ditt sparkonto. När du har en buffert på plats, i lagom storlek, är det dags att börja investera.

Vad är en rimlig storlek på en buffert kan man då undra. Och det är en bra fråga, som tyvärr inte har ett enkelt svar. Det irriterande svaret är att "det beror på".

Tänk på alla möjliga scenarier som kan kräva lite pengar snabbt i ditt liv. Det kan vara allt från att du blir av med jobbet (och det innebär att duräknar ut hur lång tid det kan ta innan du kan säkra en inkomst igen), till att din bil går sönder, att ditt husdjur blir sjuk eller att din tvättmaskin går sönder. Detta är vad du behöver en buffert för. För någon kan det betyda en månadslön, för andra kan det betyda sex månadslöner. Allt beror på dina inkomster och utgifter, men också på hur mycket du kan justera dina utgifter om det behövs.

Men när du väl har den här bufferten på plats är det dags att dissa sparkontot. Anledningen till detta är det faktum att de flesta sparkonton erbjuder liten eller ingen ränta. I normala tider är detta ett problem, men med dagens skyhöga inflation är det ett ännu större problem. Trots de stigande räntorna (ett verktyg för att hantera den stigande inflationen) är bankerna långsamma med att höja räntorna på sparkonton.

Vad är inflation? Ett Big Mac exempel

Inflation är den långsamma devalveringen av en valuta över tid. Eller en annan vanlig definition är att det är den "långsamma ökningen av priser över tiden." Om du någonsin har känt att saker bara blir dyrare med tiden, är det för att de blir det. Låt oss använda Big Mac Index som ett exempel.

När McDonald's först introducerade Big Mac för allmänheten kostade det bara 45 cent. Idag kommer exakt samma produkt att kosta dig runt 5 amerikanska dollar. Detta är en prisökning på mer än 1000%. Om du tänker på det tillräckligt länge, är det verkligen inte logiskt för McDonald's att höja priset på en Big Mac alls, och speciellt inte med 1000%.

Sedan 1960-talet har McDonald's blivit exponentiellt effektivare. Idag har de mer sofistikerade metoder för jordbruk, transport, gödning, kommunikation och antibiotika för att hålla kor friska. Med alla dessa framsteg borde McDonald's kunna producera fler hamburgare till en lägre kostnad för att hålla priserna nere. Så varför i hela världen ökar den genomsnittliga kostnaden för en hamburgare?

Svaret är inflation.

Big Mac ökar inte i pris. Dina pengar minskar i värde.

Inflationstakten beror på en handfull olika faktorer. Vanligtvis är den runt en hanterbar nivå på 2-3% per år. Detta är också kring denna nivå som de flesta globala centralbanker vill att inflationen ska sväva. Inflationstakten är dock idag 10% i euroområdet och 9,3% i Sverige. Med andra ord förlorar dina pengar 10% av sitt värde varje år. Det betyder att om du sparade 10 000 kronor förra året är det bara värt cirka 9 000 kronor i dag i termer av köpkraft. Om detta fortsätter i samma takt kommer det bara att vara värt 8 100 kronor nästa år.

Detta för oss tillbaka till att spara pengar.

Inflation + Sparkonto med låg ränta = Farlig kombo

Om du har dina pengar på ett sparkonto förlorar du faktiskt pengar varje år i form av köpkraft.

Ditt sparande tjänar i princip nära 0% i ränta. Samtidigt driver inflationen upp priserna på vardagsvaror med nästan 10% varje år i dagens takt. Därför bör du inte ha alla dina pengar på ett sparkonto. Istället bör du investera dina pengar på en plats där de kan växa, såsom börsen. Helst måste den växa i en takt som är högre än inflationen.

Men vänta, de globala börserna är nere i år också – eller hur?

Aktiemarknaderna över hela världen har verkligen haft ett tufft 2022, men om vi tittar på marknaderna historiskt går ekvationen ihop. Morningstars globala index har haft en årlig avkastning på 8,2% i euro under de senaste 20 åren, medan Morningstars europeiska index visar en årlig avkastning på 6,5% under samma period. Morningstar Sweden Index har haft en årlig avkastning på 10,5% senaste 20 åren räknat i kronor. 

Det är långt över inflationsmålet på 2%.

Det betyder inte att vägen kommer att vara helt spikrak, det kommer att finnas hinder längs vägen, men i det långa loppet kan en investering på börsen hjälpa dig att klå inflationsmonstret.

Vill du ha mer spartips? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar