IMF räknar med att världsekonomin är på uppgång nästa år

Internationella valutafondens, ofta förkortad IMF, chef Kristalina Georgieva bedömer att det snart är slut på de återkommande nedrevideringarna av de globala tillväxtutsikterna.

Finwire 2023-01-17 | 11:08
Facebook Twitter LinkedIn

IMF

"Jag ser ingen nedgradering nu, men det blir en avmattning i tillväxten 2023", säger Georgieva till CNBC i samband med World Economic Forums årliga konferens i Davos.

"Vår prognos är att vi kommer att gå ner en halv procentenhet jämfört med 2022. Den goda nyheten är dock att vi förväntar oss att tillväxten kommer att bottna i år och att 2024 blir ett år då vi äntligen ser världsekonomin på uppgång", säger IMF-chefen.

IMF har sänkt sina globala tillväxtutsikter tre gånger sedan oktober 2021.

IMF släppte så sent som igår en ny rapport och varnade för att färre internationella samarbeten kan resultera i att den globala ekonomin skadas, vilket Wall Street Journal rapporterade.

Enligt IMF kan det gå till bland annat genom en mer restriktiv handelspolitik från nationella regeringar, samt striktare migrationspolitisk och att kapital blir svårare att flytta över gränser. Det kan leda till att den globala BNP:n sjunker med upp till 7 procent under en ospecificerad men lång period. Om teknologidelning begränsas ytterligare kan det leda att BNP sjunker med mellan 8-12 procent.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Finwire  Finwire förser Morningstar med kontinuerligt uppdaterad bevakning av nyheter som påverkar börsnoterade företag.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar