Istanbulbörsen stängd efter jordskalv

Handeln på Istanbulbörsen stoppades i onsdags för första gången på 24 år efter en kraftig försäljning av värdepapper i spåren av den förödande jordbävningen i Turkiet.

Johanna Englundh 2023-02-09 | 10:11
Facebook Twitter LinkedIn

turkiet

Turkiet har drabbats av en jordbävning som har orsakat en enorm mänsklig tragedi där dödssiffran fortsätter att stiga och nu uppgår till cirka 11 000 människor. Jordbävningen inträffade på måndagsmorgonen och Istanbulbörsen tappade mark den dagen, en nedgång som accelererade på tisdagen.

Turkiets främsta aktiemarknadsindex, Bist 100, var på väg mot sin värsta vecka sedan finanskrisen 2008, med ett tapp på mer än 16% innan onsdagsmorgonens handelsstopp.

"På grund av den ökade volatiliteten och extraordinära prisrörelser efter jordbävningskatastrofen; för att säkerställa en tillförlitlig, transparent, effektiv, stabil, rättvis och konkurrenskraftig funktion på marknaderna har aktiemarknaden och aktie- och indexderivat på derivatmarknaden varit stängt", sade börsoperatören Borsa Istanbul i ett uttalande. Börsoperatören har inte lämnat någon information om när handeln kan återupptas igen.

"I katastroftider som dessa är det bättre att stoppa handeln för att skydda investerare", sade Marmara Capitals Haydar Acun till Bloomberg.

Enligt uppgifter till Bloomberg på onsdagseftermiddagen kommer börsen att hållas stängd under hela februari.

Att börsoperatörer stoppar handeln vid extraordinära händelser är inte ovanligt, och har hänt flera gånger tidigare. I Turkiet stoppades handeln exempelvis i augusti 1999, även den gången till följd av ett jordskalv. USA-börserna stängdes även i fyra dagar efter terrorattackerna den 11 september 2001. 

Under fjolåret gick Turkietfonder som tåget och Istanbulbörsen rusade närmare 100%, något som min kollega Franscesco Lavecchia noterat i en artikel

"Årets starka utveckling drevs främst av icke-fundamentala faktorer som hög inhemsk inflation, som nu har nått 86% år mot år, åtföljd av en expansiv penningpolitik. Centralbanken har sänkt räntorna med 3,5 procentenheter sedan augusti förra året, istället för att kyla ner prisindexet, vilket förde dem till 10,5%. Med så negativa realräntor och oattraktiva statsräntor har lokala investerare tvingats ta sig in på aktiemarknaden för att försöka skydda sina besparingar från skenande inflation", förklarade Mohsin Memon, Emerging Markets Fund Manager på Schroders. 

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar