Amerikanskt bankkaos får börserna på fall

Sedan nyheten om krisande amerikanska nischbanker har börsmarknader runt om i världen svajat. Stockholmsbörsen inleder veckan med att handlas ned brett. 

Johanna Englundh 2023-03-13 | 10:57
Facebook Twitter LinkedIn

nasdaq

Kollapsen i den teknikinriktade banken Silicon Valley Bank (SIVB) har gett ringar i globala börsvatten. I takt med att hela historien och dess effekter nystas ut kommer det nyheter om fler krisande banker och frågor kring vad effekterna av detta kan bli långsiktigt oroar investerare. 

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 handlas ned 2% vid 11-tiden på måndagsförmiddagen. Det bredare OMXSPI var ned drygt 2,6% i en tilltagande nedåtgående trend. 

Amerikanska finansdepartementet och Federal Reserve försökte på söndagen att lugna marknaden. Finansminister Janet Yellen, centralbankschef Jerome Powell och ordföranden för bankövervakningsmyndigheten FDIC Martin Gruenberg lovade gemensamt krafttag för att minska spridningseffekterna av kollapserna i Silicon Valley Bank och Signature Bank.

Efter ett initialt glädjerus under småtimmarna i Europa vaknade dock investerarna ur dimman och börserna vände snabbt ned. 

I Paris är CAC40 ned 2,6%, i Frankfurt faller DAX 2,7% och i London är FTSE100 ned drygt 2,2% vid 11:00 CET.

”Det var ett kraftfullt och snabbt agerande av Fed och regeringen i USA. Men har vi sett alla spridningseffekter? Behöver vi jaga den här studsen i den här marknaden? Jag tror inte det. Vi sitter på händerna och jag tror att många andra känner samma sak”, säger Ålandsbankens Lars Söderfjell till Dagens industri. 

"SIVB är sannolikt för litet för att orsaka betydande svagheter genom försäljning av tillgångar eller genom en direkt inverkan på ekonomin", skrev Citis Dirk Willer i en kommentar den 13 mars.

Under söndagen tog dock de lokala myndigheterna i New York kontrollen över kryptobanken Signature Bank. First Republics aktie faller med drygt 50% i den amerikanska förhandeln, och en annan liten bank, Western Alliance Bancorp, faller med 24%.

Svenska Alecta i skottgluggen 

I Sverige har pensionsjätten Alecta lyfts fram i samband med kollapsen i SIVB. Anledningen är att Alecta är tungt investerad i den amerikanska banksektorn, med stor exponering mot både SIVB såväl som Signature Bank. 

Men Alecta är inte ensam om sitt ägande i SIVB, efter USA är det Sverige som står för det största ägandet i banken med 5,3% av aktierna. Bland dessa ägare hittar vi, utöver Alecta, även Swedbank Robur, SEB och AP-fonderna

Men Alectas ägande är störst, med 4,5%, vilket gör pensionsbolaget till SIVB fjärde största ägare. I First Republic Bank hittar man återigen Alecta bland de största ägarna, denna gång på en femteplats. 

Hur kommer FED agera? 

Stressen för banksektorn kommer mitt i en tid då centralbanker runt om i världen försöker ta till verktyg för att lindra den till synes orubbliga inflationen. Inflationsiffror håller sig på en fortsatt hög nivå, trots centralbankernas räntehöjningar under fjolåret, och att vi skulle få fortsätta se räntehöjningar under våren var väl inprisat. 

Nu ställer sig dock analytiker frågande till om krisen i banksektorn kan ställa den amerikanska centralbankens räntehöjningsplaner ur spel. Goldman Sachs analytiker räknar exempelvis med en oförändrad styrränta efter Feds policymöte den 22 mars. Tidigare räknade investmentbanken med en höjning med 25 punkter. Goldman Sachs motiverar sin syn med den stora osäkerheten bortom mars, på grund av oron i banksektorn, skriver Reuters. 

Ingen av storbankerna tror längre på en dubbelhöjning av Fed vid nästa möte. 

 

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar