Svenskarna är oroliga för boendekostnader - mest oroliga är unga

Det ekonomiska läget har gjort att svenskar upplever en oro över sin befintliga boendesituation. Störst är oron bland unga, 18-39 år, där är 60 procent oroar sig över situationen. 

Finwire 2023-03-21 | 13:31
Facebook Twitter LinkedIn

hus på en ö

Inflationen och de stigande räntorna har gjort att levnadskostnaderna ökat dramatiskt det senaste året.

Oron bland de unga är främst kopplade till elkostnader, hyror och räntor. Det visar en undersökning som Yougov gjort på uppdrag av bostadsutvecklaren Realy Bostad.

"Det är tydligt att unga och de med lägst inkomst drabbats hårdast av det ekonomiska läget och därför känner störst oro. Båda grupperna lever från början med mindre marginaler. Många unga är i det livsskedet där de ska skaffa sitt första boende och just nu är det extra svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Även SCB:s statistik om den avmattade bolånemarknaden är en indikation på att många blivit mer försiktiga med att ta bolån", säger Hannes Malm, COO Realy Bostad.

Totalt för hela landet uppger 47 procent att man känner oro. Skillnaden är också stor bland låg- respektive höginkomsttagare. Utfallet var 62 respektive 38 procent.

Anledningen som flest anger som skäl till sin oro är elkostnader/elpriset (59 procent), de stigande räntekostnaderna (51 procent) och hyreshöjningar (45 procent).

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Finwire  Finwire förser Morningstar med kontinuerligt uppdaterad bevakning av nyheter som påverkar börsnoterade företag.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar