SBAB spår räntesänkning från november i år

Statliga bolånejätten SBAB höjer sina förväntningar på boräntorna för 2024 medan man sänker dem för flera lån för 2025 och 2026. De räknar med en dubbelhöjning av styrräntan från Riksbanken i april, men att den sänks redan i november i år.

Finwire 2023-03-24 | 9:42
Facebook Twitter LinkedIn

hus på rad

SBAB tror att den svenska styrräntan toppar vid 3,5 procent nu i april. Redan i november väntas räntan ha sänkts till 3,25 procent och i februari nästa år till 3 procent och i april till 2,75 procent. Räntan väntas sedan successivt sänkas och ligga vid 2 procent i november nästa år.

"Bedömt utifrån Riksbankens oro för både inflationen och kronans värde, och sett till
att ECB nyligen höjde sin styrränta till 3,5 procent, väntas Riksbanken höja även den
svenska styrräntan till 3,5 procent i april. Ett betydligt lägre inflationsutfall i mars än i
februari kan möjligen tala för att Riksbanken nöjer sig med att höja till 3,25 procent",
säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Boije tar upp att han själv och ett antal andra ekonomer har varnat för att man inte sett varken den fulla effekten av inflationen eller av räntehöjningarna ännu. Han tycker också att det finns globalt hämmande faktorer för inflationen såsom fallande globala livsmedelspriser.

"Eftersom penningpolitiken verkar med betydande fördröjning, är det viktigt att inte blicka för mycket bakåt utan mer framåt vid kommande styrräntebeslut. Annars riskerar Riksbanken att gå fel", säger Robert Boije.

Hans förhoppning är att inflationen viker ned kraftigt under det andra halvåret och att Riksbanken därför kan komma att sänka styrräntan igen mot slutet av året.

"Det är bara att konstatera att det för bolånetagare med rörlig bolåneränta högst troligt kommer att bli värre innan det blir bättre", säger Robert Boije.

Boräntorna för 2023 lämnas oförändrade. För nästa år höjs den rörliga räntan till 4,5 procent (4,0) för samtliga olika bindningstider som prognostiseras.

För 2025-2026 lämnas prognosen oförändrad vid 3,5 procent vad gäller den rörliga räntan medan flera räntor med bindningstid justeras ned.

År 2027 sänker SBAB flera prognoser med bindningstid medan den rörliga räntan ligger fast vid den tidigare prognosen om 3,6 procent.

"I början av hösten bedöms den rörliga snitträntan toppa på 4,8 procent och då också ligga något över samtliga längre bindningstider. Från oktober 2024 väntas den rörliga räntan åter ligga under nivåerna för samtliga längre bindningstider", skriver SBAB.

Bolånejätten spår också att bolånemarginalerna fortsätter att sjunka under det första kvartalet.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Finwire  Finwire förser Morningstar med kontinuerligt uppdaterad bevakning av nyheter som påverkar börsnoterade företag.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar