Bankkrisen är inte över - Deutsche och andra europeiska banker störtar

När problembarnet bland Europas banker, Credit Suisse, försvunnit, letar nu investerare efter nästa bank att undvika. Var finns stora, outgrundliga exponeringar? Var finns lönsamhetsutmaningarna? Deutsche Bank och Commerzbank kommer att vara populära svar på dessa frågor. 

Lukas Strobl 2023-03-24 | 16:04
Facebook Twitter LinkedIn

svart hål

Ett aktieras i Tysklands största långivare ledde på fredagen till nedgångar i den europeiska banksektorn, vilket även är den tydligaste signalen hittills om att UBS förvärv av Credit Suisse inte lugnat marknaderna.

Deutsche Bank [DBK, -13%] föll så mycket som 15% under de första handelstimmarna i Frankfurt, och nådde en femmånaders intradagslåga och utökade förlusterna för mars månad, som har definierats av en parallell förtroendekris i Amerikanska regionala banker, till 32%. Regionala jämlikar BNP Paribas [BNP, -6,3 %], Societe Generale [GLE, -6,8 %], Commerzbank [CBK, -7,7 %] och Raiffeisen [RBI, -6 %] föll också.

"Efter försvinnandet av Credit Suisse som problembarnet bland europas banker, letar många investerare efter den näst sämsta banken att undvika", sa Morningstars bankanalytiker Niklas Kammer på fredagen.

"Var finns stora, outgrundliga investeringsbanksexponeringar? Var finns lönsamhetsutmaningarna? Deutsche Bank och Commerzbank kommer att vara populära svar på grund av sina problem de senaste åren."

Société Générale och BNP Paribas har också en betydande investeringsbankverksamhet. Samtidigt förblir Commerzbank mitt i en omstrukturering i ett marknadssegment som redan anses ge dålig lönsamhet och har gjort oambitiösa lönsamhetsprognoser, sa Kammer.

Fredagens djupa nedgångar har raderat en sektoromfattande återhämtning under första halvan av veckan, som följde efter sammanslagningen mellan Schweizs två största banker, vilket satte stopp för en förlamande osäkerhet om Credit Suisses överlevnad.

"Investerare är helt klart nervösa," skrev Morningstars europeiska aktiestrateg Michael Field i ett meddelande på fredagen. Han citerar ett förvånansvärt svagt tyskt inköpschefsindex för tillverkningsindustrin (PMI) i morse, som ett resultat av vilket exponeringen mot Tyskland "ses som en negativ just nu."

Trots Deutsche Banks ambitiösa omstrukturering under VD Christian Sewing, "finns det fortfarande en viss skepsis från investerarna kring bankens kvalitet. Så när bankaktier slaktas, som de gör idag, kommer Deutsche sannolikt att få det värre än sina konkurrenter", sade han. 

Likaså säger Kammer att Deutsche Banks vändning inte på något sätt är komplett. "Dålig efterlevnad av risker verkar förbli en strukturell fråga", sa han.

"När potentiella investerare frågar sig vilken bank som definitivt inte kommer att ha skelett i garderoben, kommer Deutsche Bank inte att vara deras första val."

Märkligt nog följde den senaste försäljningen på ett inlösenerbjudande från Deutsche Bank för AT2-obligationer, vanligtvis en gest som inspirerar investerarnas förtroende. Credit Suisse hade försökt sig på en liknande manöver när de tillkännagav den schweiziska centralbankens likviditetslivlina den 16 mars, och erbjöd sig att köpa tillbaka seniora dollar- och euroskulder.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
BNP Paribas Act. Cat.A62,44 EUR0,68Rating
Commerzbank AG14,61 EUR0,52
Deutsche Bank AG16,64 USD0,24Rating
Raiffeisen Bank International AG404,20 CZK0,00
Societe Generale SA398,80 MXN-8,79
UBS Group AG31,24 USD0,68Rating

About Author

Lukas Strobl  is the editorial manager for EMEA at Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar