Vilka län drabbas hårdast av boprisfallet?

Att den svenska bostadsmarknaden är kylig har inte undgått någon, men skillnaderna i landets olika län är stor. Här hittar du en kartläggning över de mest och minst drabbade länen. 

Johanna Englundh 2023-03-31 | 7:44
Facebook Twitter LinkedIn

hus på en ö

Under 2022 var den svenska bostadsmarknaden en av de sämsta i världen, med villapriser som i snitt föll 13%. Parallellt med detta saktar bostadsbyggandet in. Nu väntas Sverige vara det enda landet i EU som tippar in i en direkt recession i år.

"Svenska hushåll och därmed svensk bostadsmarknad är under rejäl press, den värsta sedan den djupa recessionen i början av 1990-talet", säger Danske Banks chefsekonom Michael Grahn i en kommentar till Morningstar. Här hittar du en genomgång av hur vi lyckades skapa denna dysfunktionella bostadsmarknad. 

Stora skillnadet i landet

Det finns dock stora skillnader i landet sett till de län som drabbats hårdast av prisfallet, och skillnader noteras även bland bostadsrätter och villor. Sett till bostadsrätter har Norrbotten, Stockholm, Skåne och Gotland klarat sig relativt lindrigt undan med nedgångar på 6-10% senaste 12 månaderna. Värre är det för Blekinge, Västerbotten, Dalarna och Örebro vars priser fallit runt 20%. 

Om man kollar på villapriserna är det å andra sidan en tydligare fördelning mellan södra och norra Sverige. Norra Sverige har klarat sig betydligt bättre än södra Sverige, med prisnedgångar mellan 5-8% senaste 12 månaderna. I Södra Sverige är det avsevärt rödare. Halland, Stockholm, Västmanland och Östergötland har samtliga sett prisfall runt 15%.

En förklaring bakom detta kan vara de skenande elpriserna som varit mest påtagliga i södra Sverige och elområde 3 och 4.  

Det värsta ännu inte över

Tyvärr tyder mycket på att det värsta inte är över, utan att tuffare tider väntar. 

"Riksbanken är under stor press att driva upp styrräntan betydligt högre i närtid, därför att kärninflationen (KPIF exkl. energi) ligger långt långt över Riksbankens prognos. Vi räknar med att man höjt till 4.25% i sommar. Det ökar ju pressen på hushåll och bostadspriserna", kommenterar Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank. 

Danske Bank spår nu ett större prisfall på bostadsmarknaderna framöver än i en tidigare prognos, nu väntas ett prisfall på 25% från toppen till botten. 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar