Tre mest undervärderade svenska aktierna

Av de svenska aktier som Morningstars analytiker bevakar anses sex vara undervärderade och en svensk storbank beskrivs som "en av de bäst skötta i Europa". Betyder detta köpläge eller inte? Vi kikar närmare på de tre som anses mest undervärderade för tillfället.

Johanna Englundh 2023-04-12 | 9:50
Facebook Twitter LinkedIn

stockholm

Av de 1 740 aktier som bevakas globalt av våra analytiker är 17 svenska. Dessa aktier har fått ett stjärnbetyg utifrån huruvida analytikern anser att aktien är över- eller undervärderad. De som anses undervärderade får ett stjärnbetyg mellan 4 och 5, medan övervärderade aktier får ett 1-stjärnigt betyg.

Våra analytiker granskar aktier med hjälp av måttet "pris/verkligt värde", på engelska "Price/Fair Value". Ett pris/verkligt värde på 1 betyder att företaget är så nära att vara verkligt värderat som det går, medan allt runt 2 betyder att det är dubbelt så mycket som det verkliga värdet (och därmed är aktien övervärderad).

När man tittar igenom listan över svenska aktier ser vi att majoriteten har en P/FV under 1, bortsett för sju aktier som har en värdering på 1 eller strax över. Aktierna med en värdering över 1 är Tele2 (1,05), Getinge (1,05), Alfa Laval (1,29), Essity (1,28) och Epiroc (1,2). Sandvik och Swedbank anses vara precis verkligt värderade, med sin P/FV på 1. 

Morningstars betygssystem tar också hänsyn till en osäkerhetsjustering. Detta är känt som Fair Value Uncertainty-betyget, och det bedömer hur volatila vinster eller kassaflöden sannolikt kommer att vara under de kommande fem till tio åren. Detta är som ett "riskbetyg" för en aktie, och det finns alltid gott om risker när man pratar om aktier.

De aktier som har ett högt Fair Value Uncertainty-betyg är Getinge, Sandvik, Epiroc och Sobi. Swedbank är den enda svenska aktien som får ett osäkerhetsbetyg på "väldigt högt". Den enda aktien som får ett lågt "osäkerhetsbetyg" är Handelsbanken.

Nedan fokuserar vi på de tre aktier med ett femstjärnigt betyg och de som därmed anses vara undervärderade enligt Morningstars analytiker.

Ericsson

Stjärnbetyg: ★★★★★
Ekonomisk vallgrav: Ingen
Verkligt värde: 100 SEK
Osäkerhetsvärdering: Hög

Ericsson utvecklar mjukvara och IT-infrastrukturlösningar för mobil, bredband och molntjänster, samt tillhörande tekniska tjänster. Kunderna återfinns huvudsakligen inom E-handeln, informationsteknologi samt inom kommunikationsbranschen.

"Enligt Ericsson ökade dess globala RAN-marknadsandel, exklusive Kina, från 33% 2017 till 39% 2022. Medan operatörer vanligtvis använder sig av flera leverantörer, och Ericsson har gynnats av den explicita eller implicita uteslutningen av Huawei- och ZTE-utrustning i många västerländska marknader råder det ingen tvekan om att Ericsson har presterat bättre, eftersom Nokia har erkänt svagheten i RAN-marknadsandelen. Ericsson är redo att dra nytta av sina tidiga intåg som en föredragen leverantör. När kunderna fortsätter att bygga ut sina 5G-nät, bör Ericsson ta en stor andel av uppföljningstjänsterna och efterföljande utrustningsbehov", resonerade Morningstars analytiker Matthew Dolgin i en analys daterad 23 januri 2023. 

Ericsson handlas på onsdagsmorgonen till 61 kronor, vilket ger en uppsida på drygt 64% sett till Dolgins uppskattning av verkligt värde på 100 kronor. 

Handelsbanken

Stjärnbetyg: ★★★★★
Ekonomisk vallgrav: Smal
Verkligt värde: 115 SEK
Osäkerhetsvärdering: Låg

"Vi anser att Handelsbanken är en av de bäst skötta bankerna i Europa. Även om vi erkänner att det har varit sena att anamma det digitala i förhållande till konkurrenter och att dess affärsmodell inte lämpar sig för en centraliserad effektivitetsutnyttjande, tror vi att oron för att Handelsbanken har sett sina bästa dagar är överdriven", konstaterar Morningstars bankanalytiker Niklas Kammer i en analys i oktober 2022. 

"Vi ser en styrka i Handelsbankens syn på kunder och dess växande kapitalförvaltning och private banking-erbjudande. Vi förväntar oss att kontoren fortsätter att konsolideras i takt med att banken ökar sitt fokus på att bli en rådgivningsbank, även om kontor kommer att förbli kärnan i dess strategi. Detta bör inte bara diversifiera Handelsbankens för närvarande höga beroende av ränteskillnadsbaserade intäkter utan också dra nytta av dess befintliga styrka i sina kundrelationer och stärka dess konkurrensposition på en allt mer konkurrensutsatt bostads- och företagslånemarknad."

Med ett uppskattat verkligt värde på 115 kronor handlas aktien till en rabatt på cirka 27% jämfört med dagens aktiekurs på 91 kronor.

Elekta B

Stjärnbetyg: ★★★★★
Ekonomisk vallgrav: Bred
Verkligt värde: 127 SEK
Osäkerhetsvärdering: Medel

Elekta utvecklar, tillverkar och distribuerar dosplaneringssystem för neurokirurgi och strålterapi, inklusive stereotaxisk strålkirurgi och brachyterapi. Trots pandemin förväntas efterfrågan på strålbehandling förbli hög under det kommande decenniet. Elekta kommer att gynnas, men dess framgång beror på dess förmåga att kommersialisera sin Unity-produkt och stå emot konkurrensen från Varian (en del av Siemens Healthineers-gruppen).

"Efter att det första halvåret noterade en minskning av bruttoorderingången och nettoomsättningen i konstanta växelkurser, återhämtade sig det tredje kvartalet med 9% respektive 8% ökningar från år till år. Vi ser för närvarande aktien som undervärderad", kommenterade Alex Morozov, Morningstars chef för aktieanalys i Europa, i ett analys daterad den 24 februari 2023.

Sett till onsdagens aktiekurs på cirka 84 kronor finns det en uppsida på strax över 50% jämfört med Morozows uppskattning av verkligt värde på 127 kronor. 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Alfa Laval AB462,90 SEK2,14Rating
Assa Abloy AB Class B312,20 SEK2,70Rating
Atlas Copco AB Class A201,00 SEK3,40Rating
Elekta AB Class B67,90 SEK1,80Rating
Epiroc AB Ordinary Shares - Class A216,20 SEK3,05Rating
Essity AB Class B281,60 SEK0,64Rating
Hennes & Mauritz AB Class B174,30 SEK2,38Rating
Sandvik AB219,30 SEK3,05Rating
Skandinaviska Enskilda Banken AB Class A159,10 SEK0,57Rating
SKF AB Class B216,00 SEK3,35Rating
Swedbank AB Class A220,40 SEK0,73Rating
Swedish Orphan Biovitrum AB285,00 SEK2,00Rating
Svenska Handelsbanken AB Class A103,25 SEK0,24Rating
Tele2 AB Class A103,00 SEK0,00
Telefonaktiebolaget L M Ericsson ADR6,68 USD4,54Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar