Hur aktiemarknader runt om i världen skiljer sig i ESG-praxis och koldioxidrisk

Sverige rankas som en av världens minst koldioxidintensiva marknader och har ett lågt koldioxidavtryck i förhållande till storleken på företagen. 

Valerio Baselli 2023-04-14 | 12:28
Facebook Twitter LinkedIn

 Kvinna går mot hållbar värld

Mitt i marknadsoron som orsakades av utbrottet av coronavirus-pandemin, visade sig fonder som fokuserade på att köpa aktier som ger bra resultat på miljömässiga, sociala och styrningsrelaterade mätvärden vara en säkrare hamn för investerare. På senare tid har Rysslands invasion av Ukraina väckt många diskussioner om hållbara investeringar, särskilt kring värderingsbaserade exkluderingar.

Dessa två stora händelser gav ytterligare ett lyft till en trend som redan pågått ett tag: Fler slutinvesterare vill att deras investeringar ska göra skillnad och stödjer uppfattningen att ESG-risken är väsentlig. Hållbara investeringar och hänsyn till miljömässiga, sociala och ägarstyrande faktorer har nu blivit en del av investeringarnas mainstream.

Så, ur en geografisk synvinkel, hur skiljer sig länder runt om i världen på denna front? Enligt den senaste utgåvan av Morningstar Sustainability Atlas är europeiska länder ledande inom ESG-praxis. Dessa nationer – särskilt de i norr – har alltid legat före kurvan på ESG, men några andra länder har också exceptionellt starka hållbarhetsprofiler. Finansiella rådgivare och kapitalförvaltare kan använda denna information för att identifiera länder med de största ESG-investeringsmöjligheterna och de största riskerna.

Morningstar Sustainability Atlas använder beståndsdelarna i Morningstars landsindex för att undersöka hållbarhetsprofilerna för 48 landsspecifika aktiemarknader. Poängen på företagsnivå kommer från Sustainalytics, som är ett Morningstar-företag vars mätvärden också styr Morningstar Sustainability Rating för fonder.

Här utforskar vi några viktiga resultat om ESG-praxis i länder runt om i världen.

Hållbarhetsbetyg: Nederländerna behåller sin plats i toppen, Hong Kong ansluter sig till pallen

För fjärde året i rad fortsätter Nederländerna att ha världens mest hållbara aktiemarknad, tack vare innehav som ASML Holding ASML, den största beståndsdelen av indexet. ASML är en ESG-ledare (särskilt inom bolagsstyrning och humankapital) bland tillverkare av halvledarutrustning.

Finland kommer därefter, tack vare stora företag som Nokia NOK, en ledare inom den globala tekniska hårdvaruindustrin, och Sampo SAMPO, ett annat viktigt namn inom försäkringssektorn. Båda dessa företag har ett lågt ESG-riskbetyg.

Hongkong avancerade upp en plats från förra året och gick om Frankrike för en tredje plats i rankingen. Det Hongkong-baserade försäkringsbolaget AIA Group AAGIY – det överlägset största namnet inom indexet– kombinerar låg riskexponering med stark ledning.

Också anmärkningsvärt är Taiwan, som återhämtade sig från 11:e plats 2022 till femte plats 2023. Detta steg beror till stor del på effekterna av Taiwan Semiconductor Manufacturing Company TSM, en global ESG-ledare. 

Sverige hamnar på en åttonde plats och är därmed med i toppen bland de bäst rankade länderna. 

map

 

USA ligger på 16:e plats av 48, precis som 2022. Å ena sidan anses företag som Apple AAPL, Nvidia NVDA, UnitedHealth Group UNH och Visa V vara ledare ur hållbarhetssynpunkt; å andra sidan klassificeras ESG Risk Ratings för stora namn som Amazon.com AMZN, Meta META och Exxon Mobil XOM som högt. Detta beror i de flesta fall på företagens inblandning i kontroverser.

Kina å sin sida faller till botten av den fjärde kvintilen, rankad på 39:e plats av de 48 marknaderna. Det är nio positioner lägre än 2021. Internetjätten Tencent TCEHY är det största namnet inom indexet, följt av Alibaba BABA. Båda företagen har en medelhög ESG-riskklassificering och har ett bekymmersamt engagemang i kontroverser. Två viktiga namn inom det kinesiska indexet, Industrial and Commercial Bank of China IDCBF och Bank of China BACHY, har en hög ESG-riskklassificering.

Nederländerna, Schweiz, Danmark & Sverige har lägst koldioxidrisk

En annan viktig faktor är klimatförändringen. Trots de framsteg som gjordes vid COP27 – FN:s klimatkonferens 2022 – lyckas utvecklade länder fortfarande inte uppfylla sina åtaganden om klimatfinansiering på 100 miljarder dollar per år som gjordes 2009.

Mark Carney, särskilt FN-sändebud för klimatåtgärder och tidigare Bank of Englands guvernör, kallar rörelsen mot nettonoll för den "största kommersiella möjligheten i vår tid." Ändå innebär denna övergång också att investerare måste vidta åtgärder för att skydda sina portföljer från klimatrisker: Vissa investeringar kommer att missgynnas i övergången till nettonoll, medan andra kommer att finna sig sårbara för fysiska risker från extrema händelser orsakade av klimatförändringar.

karta

Nordeuropeiska marknader som Nederländerna, Schweiz, Danmark, Belgien, Sverige och Tyskland har de lägsta nivåerna av koldioxidrisk. Nederländerna hamnar på en förstaplats medan Sverige intar en sjätteplats. Norge hamnar samtidigt i bottenskiktet på plats 43 av 48

Hongkong, som är en av de mest kolintensiva aktiemarknaderna visar samtidigt ett Portfolio Carbon Risk Score på Lågt, och landar i den första kvintilen. 

Bottenplatsen kniper Pakistan, med nästan 60% av sitt börsvärde i energi-, allmännytta- och basmaterialaktier. Den har följaktligen världens högsta koldioxidriskpoäng för portföljen. De energitunga marknaderna Saudiarabien, Tjeckien och Qatar bär också betydande koldioxidriskpoäng för portföljen.

Sverige näst bäst koldioxidintensitet

Morningstar Carbon Intensity mäter en portföljs koldioxidavtryck genom att aggregera koldioxidintensitetspoängen för varje innehav på en viktad basis. För att beräkna det tittar Sustainalytics på företagens totala utsläpp av växthusgaser per miljontals dollar i intäkter.

Världens minst koldioxidintensiva aktiemarknader inkluderar Peru (som klättrar upp från fjolårets andra plats till topprankingen), Sverige, Egypten, Danmark och Kuwait.

Detta beror på de små koldioxidavtrycken från banker, telekom och fastighetsbolag som dominerar dessa index. De flesta västeuropeiska marknader har låga koldioxidavtryck i förhållande till storleken på deras företag. Bortom Sverige och Danmark är det Nederländerna, Schweiz, Storbritannien och Frankrike som har bäst resultat. 

Kina landar i botten av den tredje kvintilen. viktiga komponenter i indexet såsom biltillverkaren BYD, Yum China (den största restaurangkedjan i landet), China Petroleum & Chemical och PetroChina visar på meningsfulla nivåer av koldioxidutsläpp, vilket drar ned den kinesiska marknadens betyg.

De mest koldioxindintensiva aktiemarknaderna är Indonesia, Pakistan, Saudiarabien, Tjeckien och Hong Kong. 

Viktig anmärkning: I ljuset av den ryska invasionen av Ukraina och de resulterande sanktionerna utfärdade av USA, Europeiska unionen och Storbritannien, flyttade Morningstar den ryska aktiemarknaden från tillväxtmarknadsstatus till oklassificerad. Detta trädde i kraft vid ombalanseringen efter marknadens stängning den 18 mars 2022, då alla ryska aktierelaterade värdepapper, inklusive ADR och GDR, togs bort från Morningstar Global Markets och Morningstar Target Market Exposure indexfamiljer till ett värde av noll. Detta återspeglar det faktum att många investerare utanför Ryssland inte längre kan handla med dessa värdepapper. Följaktligen togs inte hänsyn till den ryska aktiemarknaden i denna analys.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar