Klart lägre inflation än väntat i Sverige i mars

Inflationstakten i Sverige, mätt som KPIF, landade enligt SCB på 8,0% i mars. Enligt Infronts enkät med 6 ekonomer väntades siffran landa på 8,4%. Månaden innan låg samma siffra på 9,4%. Matpriserna fortsatte att stiga, medan uppgången i energipriserna mattats av. 

Johanna Englundh 2023-04-14 | 8:12
Facebook Twitter LinkedIn

matvaror

Den underliggande inflationen, det vill säga KPIF exklusive energi, kom in på 8,9%. Här låg förväntningarna på 9,0 procent, enligt Infront.

Månadsförändringen summerades till 0,4% för KPIF, vilket var under väntade 0,7%, medan månadsförändringen för KPIF exklusive energi summerades till 0,6 procent.

”Inflationstakten sjönk i mars, vilket delvis berodde på att uppgången av energipriserna har mattats av”, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB, i pressmeddelandet. 

Kostnader för livsmedel, alkoholfria drycker och räntekostnader har dock fortsatt upp. Stigande räntekostnader för hushållens bolån bidrog med 2,8 procentenheter till inflationstakten enligt KPI. Livsmedel och alkoholfria drycker har samtidigt ökat med 19,7% under det senaste året och 1,2% sedan februari. 

De livsmedelsprodukter som har ökat mest i pris är bröd- och övriga spannmålsprodukter, kött, mjölk, ost- och ägg, sötsaker- och glass samt grönsaker.

Elpriserna gick ned  för tredje månaden i rad och i mars sjönk priserna med 2,2%. 

Dags för Riksbanken att pausa räntehöjningar? 

Den stora frågan är nu hur Riksbanken kommer att agera vid nästa penningpolitiska beslut. Nästa möte går av stapeln den 25 mars och dagens inflationssiffra var den sista biten i inflationspusslet inför mötet. 

Inför dagens inflationssiffror var storbankernas ekonomer oeniga om var styrräntan befinner sig om ett år. SEB och Swedbank gissade på 3,75% medan Handelsbanken trodde på 4% Nordea gissade på 3,25, enligt en sammanställning av Affärsvärlden. Riksbankens egna prognos för tillfället är styrräntan kommer ligga på 3,33%, men de betonar att prognosen är "väldigt osäker". 

Swedbanks ekonomer tror inte på en nedtrappning i räntehöjningar från Riksbanken till följd av dagens siffror, de vidhåller sin prognos om en räntehöjning på 50 punkter. 

"Sedan Riksbankens februarimöte har riksbankschef Erik Thedéen betonat att storleken på aprilhöjningen antingen blir 25 eller 50 bps beroende på hur data utvecklas. Vi vidhåller efter dagens data att Riksbanken kommer att höja med 50 räntepunkter eftersom gapet mellan kärninflationen och Riksbankens prognos nu ligger på 1,4 punkter – alldeles för högt för att Riksbanken inte ska ta fel på den hökiska sidan. Vi håller också fast vid vår uppmaning att Riksbanken ska följa upp detta med en sista höjning på 50 punkter i juni, till en styrränta på 4,0%", resonerar Swedbank i en kommentar efter inflationsbeskedet. 

Att den så kallade underliggande inflationen faller tillbaka "lättar på trycket på Riksbanken, även om höjningar väntar", skriver även Jon Arnell, investeringschef på Max Matthissen, på Twitter. 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar