10 bästa europeiska aktierna att investera i idag

En konkurrensfördel, bra kapitalallokering och undervärderade. Här är de 10 bästa aktierna att investera i just nu. 

Valerio Baselli 2023-05-23 | 8:12
Facebook Twitter LinkedIn

binoculars on blue background

Under de senaste 18 månaderna har investerare varit tvungna att hantera stor osäkerhet och volatilitet på finansmarknaderna. Många observatörer förutspår att även denna miljö kommer att bestå – högre räntor och klibbig inflation kan trots allt leda till en ekonomisk avmattning.

Mot denna bakgrund kan investerare vilja äga företag som kan ge säkerhet i termer av kassaflöde och affärsfundament. Det är därför våra analytiker skapade listan över de bästa företagen att äga, och identifierade 117 namn som passar vissa Morningstar-kriterier.

När vi identifierar dessa företag säkerställer vi att de har betydande konkurrensfördelar (vi kallar det en ekonomisk vallgrav) som antingen är stabila eller expanderande. De bästa företagen har också förutsägbara kassaflöden och hanteras av team som har en historia av att fatta smarta beslut om kapitalallokering.

När allt kommer omkring, när du köper en aktie äger du en del av det företaget. Det är viktigt att förstå kvaliteten på företaget du äger, av samma anledning som du skulle provköra en ny bil innan du köper den.

Tanken bakom denna lista är att identifiera de solida, högkvalitativa företagen som våra analytiker tror på, där att äga en andel sätter investerare i en mycket bättre position än alternativet att jaga marknadsrörelser eller den kortlivade boomen av ett lågkvalitativt företag.

Se upp, dock; de bästa företagen är inte alltid de bästa aktierna att köpa. Priset du betalar för att äga ett företag, solid eller inte, är också mycket viktigt. Det är därför vi fokuserar på de bästa bolagen med de mest undervärderade aktiekurserna just nu.

Och mer exakt, i den här artikeln fokuserar vi på de 10 bästa europeiska företagen av hög kvalitet (dvs. med en "stabil" eller "positiv" ekonomisk vallgrav), med en "exemplarisk" Morningstar Capital Allocation Rating (denna rating – även kallad Stewardship Rating). – är en bedömning av hur bolagets ledning kan öka aktieägarnas avkastning genom god kapitalallokering) och med ett positivt Morningstar Star Rating (vilket innebär att de är undervärderade jämfört med det verkliga värdet som uppskattas av vår analys).

 Här nedan hittar du listan över de 10 bästa europeiska aktierna.

Bland dessa 10 företag hittar vi Just Eat (JET för börsnoteringen i London och TKWY för det holländska alternativet), som illustrerar en undervärdering på så mycket som 79% enligt Morningstars analys (om än med en osäkerhet om verkligt värde som anses vara "mycket hög"). Ayden (ADYEN) är det enda företaget som kombinerar en "bred" ekonomisk vallgrav med en positiv trend och en "exemplarisk" kapitalallokering. 

Just Eat Takeaway.com NV (JET/TKWY)

Star Rating: ★★★★★
Economic Moat: Narrow
Fair Value: EUR 81
Fair Value Uncertainty: Very High

Just Eat Takeaway rapporterade en handelsuppdatering för första kvartalet 2023 med totala order ned 14% och bruttotransaktionsvärde med 8% (ned 8% vid konstant valuta), lägre än förväntningarna. Södra Europa, Australien och Nya Zeeland fortsätter att vara de främsta negativa bidragsgivarna, men topplinjen var en besvikelse rakt igenom.

Ordernedgångar förväntades i stort sett på grund av svåra jämförelsetal och ett lägre antal beställningar, medan lägre GTV-minskningar är resultatet av högre genomsnittliga beställningsvärden (restauranger som överför inflationen och Just Eat minskar antalet beställningar med lågt värde) som positiva valutaeffekter. När det gäller vägledning uppgraderade ledningen sina utsikter för 2023 för justerad EBITDA till 275 miljoner euro från 225 miljoner euro och introducerade topplinjeguidning (GTV-tillväxt från negativ 4% till 2% med tillväxten skev mot slutet av året givet mjuka jämförelser från förra året).

"Ledningen förväntar sig också att det fria kassaflödet (exklusive rörelsekapitalrörelser) kommer att bli positivt i mitten av 2024, vilket vi tror är möjligt med tanke på senaste lönsamhetsförbättringar och kostnadskontroller", säger Ioannis Pontikis, senior aktieanalytiker på Morningstar. "Vi förväntar oss att justera våra tillväxtutsikter på medellång sikt (lägre) och EBITDA-uppskattningar (högre) efter att vi har sammanställt resultaten, men vi förväntar oss inte att väsentligt ändra vår uppskattning av verkligt värde på 81 EUR eftersom våra långsiktiga värdefaktorer förblir intakta. Aktier handlas djupt i 5-stjärnigt territorium.”

Adyen NV (ADYEN)

Star Rating: ★★★★
Economic Moat: Wide
Fair Value: EUR 1,870
Fair Value Uncertainty: High

Adyen erövrar e-handelsmarknaden med storm genom att lösa de komplexa betalningsbehoven hos stora och globala handlare. Den kombinerar hela värdekedjan för inköp, inklusive avvecklingen till en enda plattform, erbjuder lokala inköpstjänster globalt, minskar kostnaderna för handlarna och låter sina kunder skala över hela världen på ett ögonblick. Att exponeras för det snabbväxande e-handelsutrymmet har varit en välsignelse för Adyen och kommer att fortsätta att vara den viktigaste tillväxtmotorn.

I december 2022 höjde Morningstars analytiker sin uppskattning av verkligt värde för Adyen till 1 870 EUR per aktie från tidigare 1 770 EUR. "Vi uppdaterade vår modell något, även om förändringen i verkligt värde till övervägande del kom från tidsvärdet på pengar sedan vår senaste uppdatering. Vår uppskattning av verkligt värde innebär ett 2022 företagsvärde/EBITDA-förhållande på 58, vilket återspeglar de mycket starka tillväxttakten vi förväntar oss av Adyen, förklarar Niklas Kammer, aktieanalytiker på Morningstar.

”Vår prognos bygger på stark volymtillväxt inom e-handelssegmentet, tilltagande volymer från butikstransaktioner och emissioner kommer också att bidra. Vi förväntar oss en CAGR på 29% förvärvande volym under de kommande fem åren när Adyen går ombord på fler stora handlare och expanderar med befintliga kunder. Under vår fullständiga 10-åriga explicita prognos sjunker vårt antagande till en 19% CAGR, säger analytikern.

Kammer förväntar sig betydande marginalvinster givet Adyens skalbara affärsmodell, och han räknar med betydande personaltillväxt under de kommande 10 åren. "Vi tror att Adyen kommer att behöva investera i marknadsföring, försäljning och ingenjörer om de vill fortsätta sin höga tillväxtutsikter. Vår EBITDA-marginal ökar från 64% 2021 till 76% 2031."

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar