Fonderna med högst exponering mot tekniksektorn

Flera teknikbolag har rusat på börsen till följd av den senaste AI-hypen. Här är de fonder i Sverige med störst exponering mot tekniksektorn, som även illustrerar att det inte är en utbredd rusning i hela sektorn. 

Johanna Englundh 2023-06-19 | 15:01
Facebook Twitter LinkedIn

man med glasögon

Investerarnas förhoppningar på AI syns tydligare än någonsin, och optimismen har bidragit till ordentliga lyft i flera amerikanska teknikjättar. Detta, i samband med den starka dollarutvecklingen, har gett flera svenska fonder en ordentlig skjuts. Vi ska kika närmare på de fonder i Sverige som har den största exponeringen mot tekniksektorn, och undersöka vilka bolag som ligger bakom den stora uppgången i vissa av dessa. 

Redan vid en första anblick är det tydligt att inte alla 15 fonder i Sverige med störst exponering mot tekniksektorn har gynnats av den senaste hypen. Den genomsnittliga avkastningen sedan årsskiftet landar på 20,8%, men spannet mellan den bästa och sämsta är stor. Bäst avkastning har Swedbank Robur Technology med 40,6% medan PLUS Teknologi Sverige index är den enda i topplistan med en negativ avkastning på -0,3%. Det är även den enda fonden som endast fokuserar på svenska marknaden, och därmed helt saknar exponering mot USA.  

Amerikanska teknikjättarna mest ägda 

Om man sätter ihop samtliga 15 portföljer för att se vilka aktier som är de vanligaste i fonderna kommer jättarna Microsoft, Alphabet, NVIDIA, Salesforce och Adobe i topp. Därefter hittar vi välkända namn som Apple och Meta Platforms. 

Microsoft står för 3,9% av samtliga 15 fonder, och ägs av tio av fonderna. Samma tio fonder äger Alphabet, vars exponering i topp 15-listan uppgår till 2,93%. Dessa tio fonder är även de som har störst exponering mot USA, vilket förklarar deras tunga vikt i de amerikanska teknikjättarna. 

Och det är just en stor USA-exponering som är den gemensamma nämnaren för de teknikfonder som har gått bäst hittills i år. Nio fonder har över 60% exponering mot USA och samtliga har en avkastning över 25%. TIN World Tech och Avanza World Tech by TIN har en USA-exponering på 53,4-55,6% och avkastningen hittills i år fram till sista maj landar på drygt 17%. Därefter hittar vi Lannebo Teknik Småbolag med 22,4% av portföljen exponerad mot USA, fonden har avkastat cirka 1% sedan årsskiftet. Alcur Select och Swedbank Robur Ny Teknik ligger på 4,2-4,9% i avkastning och en USA vikt på 4,6% för Alcur och 12,7% för Robur Ny Teknik. 

I nedan tabell ser vi de aktier som har störst portföljvikt bland teknikfonderna och deras avkastning i både dollar kronor, som visar att kronförsvagningen har adderat lite extra krydda till avkastningen räknat i kronor. 

Se upp med att köpa hypade aktier 

Ett vanligt investerarmisstag är att försöka tajma marknaden och hoppa på aktier i en förhoppning att ta hem snabba vinster. Det är svårt att pricka rätt och leder ofta till förluster, då en nedgång kan komma snabbt och oväntat. Likväl som att en hög exponering mot teknikjättarna och USA är gynnsamt just nu, kan det vända inom kort och i stället agera som ett sänke. Se därför till att du håller fast vid din långsiktiga strategi och undviker att hoppa på trender. 

Men för dig som fondsparar har du ett inbyggt skydd tack vare fondernas diversifiering. På samma sätt kan det dock vara problematisk att hoppa på en fond endast på grund av den senaste tidens utveckling. Se till att du gör en grundlig analys av de fonder du är intresserad av och att de passar in i din totala portfölj och din övergripande investeringsstrategi. 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Alcur Select384,63 SEK0,00
Alfred Berg Teknologi E - N (NOK)185,22 NOK-1,59Rating
Augmented Reality Fund A215,17 SEK-1,18Rating
Avanza World Tech by TIN148,45 SEK0,93Rating
GP Bullhound Global Technology A339,27 SEK-2,79Rating
Handelsbanken Global Digital (A1 SEK)158,85 SEK-0,12
Lannebo Teknik21,64 SEK0,14Rating
Lannebo Teknik Småbolag153,15 SEK0,09Rating
PLUS Teknologi Sverige Index72,40 SEK0,54
SEB Blockchain Economy Exposure B USD108,73 USD-0,12
SEB Teknologifond117,06 SEK-1,91Rating
Skandia Time Global895,93 SEK-0,13Rating
Swedbank Robur Ny Teknik A1 236,27 SEK1,31Rating
Swedbank Robur Technology A1 293,77 SEK-0,71Rating
TIN World Tech B149,23 SEK0,00Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar