Konsten att göra ingenting: en personlig syn på risk

Dåliga investeringar har hållit många av oss vakna på natten, men att undvika dem har också hjälpt Morningstars seniora redaktör James Gard att få en god natts sömn när han annars skulle legat vaken.

James Gard 2023-06-21 | 13:08
Facebook Twitter LinkedIn

Losing control

Ingen gillar att förlora pengar. Men att ta förluster är en ständig risk som investerare. Det finns dock nyanser av förlust. Den genomsnittliga ISK-investeraren står sällan inför fullständig ekonomisk ruin, men även tvåsiffriga förluster kan orsaka allvarliga ekonomiska och psykologiska obehag.

Jag har investerat i cirka 20 år och fattat några dåliga beslut längs vägen (köpte Royal Bank of Scotland 2008 och börsintroduktionen av Deliveroo 2021). Var och en har framkallat en "usch"-reaktion och en del ånger och en del självrannsakan ("jag kanske inte är sugen på det här", "hur kan jag skriva om att investera om jag är så dålig på det?"). Å andra sidan har jag fonder som ökat med 100%.

Även om det finns oundvikliga beteendefaktorer som spelar in (som vi ska gå in på mer senare), tillskriver jag både olycka och framgång bra och dålig timing mer än någon speciell skärpa eller svaghet. Av hård erfarenhet verkar investering i enskilda aktier nu vara mer riskfylld för mig än fonder – men jag lyckades samtidigt sälja av både Woodford Equity Income och en rysk fond precis i tid i slutet på 2021. Så jag är väl medveten om förvaltar- och fondrisken också. Det är normalt att komma ihåg dåliga resultat i stället för de gånger man lyckats väl.

Dåliga tips

Vid sociala sammankomster frågar familjemedlemmar regelbundet mig vad de ska köpa. Ur regleringssynpunkt är det verkligen en gråzon att delta i den typen av samtal. Jag har ett diplom från Chartered Institute for Securities & Investment som säger "investeringsråd" om det. Men du kan inte lita på ett certifikat. Jag mår tillräckligt dåligt när mina egna beslut slår tillbaka. Det gör mig försiktig med att ge mina nära och kära tips. "Mycket dåliga råd ges gratis," sa Benjamin Graham i The Intelligent Investor.

Dessutom gillar jag inte när tidningar eller TikTok-användare delar krypto-"tips" heller. Det känns som att det inte finns någon moralisk fara för att få en felaktig "köp"-rekommendation. Jag är inte säker på att finansiella rådgivare har bättre prediktiva resultat än utbildade amatörer. Men de är bättre på att styra investerare bort från klipporna. Vissa styr dock aktivt människor mot dem.

Vilket för mig klumpigt tillbaka till krypto. Bitcoin-manin gav mig en trevlig uppfräschning om de risker jag verkligen inte gillar: att bli lurad och att förlora pengar. Dessa faror känns som risk för mig – att förlora alla mina pengar är en sak. Att förlora alla mina pengar till en bedragare är en ny nivå av smärta. Det är mycket värre än att förlora en del av mina pengar till en dålig fondförvaltare.

Jag blev först "kryptomedveten" när det skulle ha varit en lukrativ tid att doppa en tå i vattnet, när Bitcoin fortfarande var tvåsiffrigt. Jag förstod inte hur det fungerade ur en teknisk synvinkel och hur man investerade i det. Lättheten att investera har naturligtvis ökat i takt med priset. Men på den tiden (2010-ish) var det ett surr bland mina yngre och teknikkunniga kollegor.

Min naturliga riskaversion gjorde att den möjligheten seglade iväg. Jag såg rallyn 2020 och 2021 med bestörtning. När Bitcoin kraschade och FTX imploderade kände jag äntligen lite skadeglädje. Jag hade rätt! Men min mycket tröga handlarinstinkt fick mig att undra om Bitcoin hade blivit översålt i slutet av 2022. Jag agerade naturligtvis inte på det och missade årets rally. 

Av olika anledningar litar jag fortfarande inte till 100% på att kryptobörser tar hand om mina pengar lika noggrant som en reglerad investeringsplattform. FTX-rättegången kommer utan tvekan att avslöja huruvida slarv korsade sig med bedrägeri, men oavsett det juridiska resultatet verkar det osannolikt att förtroendenivåerna kommer att öka. Min erfarenhet av många finansiella kriser har förstärkt hur bräckligt förtroende kan vara.

Sömnlösa nätter

Men tillbaka till beteenden. Att missa kryptoboomen gav mig en inblick i mitt eget investeringsbeteende, som är en blandning av tröghet och analysförlamning. Jag kanske ser ett tillfälle tidigt men jag agerar väldigt sällan på det – men med tiden har det förmodligen räddat mig från några katastrofer. Som en teknik mot sömnsvårigheter brukar jag lista mina fem bästa och fem sämsta investeringar sedan 2000.

Detta brukar fungera. En sömnlös natt utökar jag listan till "fem katastrofer som jag har undvikit genom att inte göra någonting eller ändra mig". Dessa inkluderar det överprissatta huset 2021 som behövde för mycket arbete, olika börsintroduktioner och några tvivelaktiga planer som presenterades för mig av bekanta. Jag har besparat mig själv mycket hjärtesorg genom att vara för försiktig; och samtidigt missat massor av lukrativa möjligheter också.

Det är därför jag gillar krypto-"avkylningsperioden" som Financial Conduct Authority introducerar. Tillsynsmyndigheten accepterar att oavsett vilka varningar den ger, kommer folk fortfarande att vilja handla krypto. Appbaserad handel och investeringar skiljer sig inte från hasardspel när det gäller att tillåta omedelbart beslutsfattande. Men beslut som fattas på ett infall är sällan sådana vi kan leva med särskilt länge. Så min egen syn på risk är: Gör ingenting. Och om du gör något, var beredd att ändra dig.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

James Gard  is content editor for Morningstar.co.uk

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar