Högre inflationstakt än väntat i juni

Inflationstakten i Sverige föll tillbaka i juni, men inte till den nivå som marknaden hade förväntat sig. Inflationen, mätt som KPIF, låg på 6,4%, medan förväntningarna låg på 6,1%.

Johanna Englundh 2023-07-14 | 8:53
Facebook Twitter LinkedIn

resa

Inflationstakten mätt som KPIF, vilket står för konsumentprisindex med fast ränta, låg på 6,4% i juni jämfört med samma månad i fjol. Ekonomer hade räknat med en KPIF-inflation på 6,1% enligt en sammanställning från Infront.

KPIF-inflationen steg 0,9% i juni jämfört med föregående månad enligt SCB. Jämfört med maj var prisökningstakten 1,1%. Inflationstakten enligt KPI var 9,3% i juni 2023, en minskning från maj då den var 9,7%. Inflationstakten enligt KPIF exklusive energi minskade från 8,2% i maj till 8,1% i juni. 

"I juni ökade priserna för en del sommarrelaterade tjänster. Till exempel så steg priserna för paketresor, utrikes flyg och biluthyrning", kommenterar Sofie Öhman, prisstatistiker på SCB.

Stigande räntekostnader för hushållens bolån bidrog med 3,1 procentenheter till inflationstakten enligt KPI medan priserna för utrikes flygresor har ökat med 31,4% jämfört med juni 2022. Elpriserna steg även, och var 8,7% högre från maj till juni.

"Räntekostnaderna har fortsatt att öka sedan början av 2022 och så även denna månad. Dessutom steg elpriserna vilket tillsammans med de högre räntekostnaderna bidrog till ökade boendekostnader i juni", skriver SCB. 

Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, skriver på Twitter att dagens inflationssiffror är en stor besvikelse, trots att trenden men fallande inflation i grunden är positivt. Med dagens inflationssiffra menar han att en höjning från Riksbanken med 25 punkter till 4,0% cementeras. 

”Det här var mycket högre än väntat”, säger Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar till TT.

Inflationen sjunker inte i den takt som är önskat, och dessutom ligger inflationen på en mycket, mycket hög nivå.

”Det är som när det är både signalfel och spårhinder i tågtrafiken på samma gång. Tjänsteinflationen är väldigt hög, och det är en stark motståndskraft i ekonomin, säger hon.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar