Indexinvesterare - se upp, Nasdaq balanseras om nästa vecka

Den speciella ombalanseringen kommer inte att resultera i att några värdepapper tas bort eller läggs till, i stället är det tänkt att koncentrationen i indexets största beståndsdelar ska minskas. 

Bradley Kay 2023-07-18 | 9:19
Facebook Twitter LinkedIn

Balancing

Nasdaq-100 Indexet, det underliggande indexet för världens femte största börshandlade fond (ETF) – Invesco QQQ Trust QQQ – kommer att genomgå en speciell ombalansering för att hantera överkoncentration av indexet den 24 juli.

Här är vad du behöver veta om vad en speciell ombalansering är; vad som triggar en; och vad ombalanseringen den 24 juli betyder för index- och ETF-investerare.

Vad är Nasdaq-100 indexet?

Nasdaq-100 indexet inkluderar 100 Nasdaq-noterade icke-finansiella företag. Indexet har blivit synonymt med teknikbolag, och det fungerar som ett riktmärke för ETF:er och fonder globalt. Fonder som följer Nasdaq-100 indexet förvaltar nästan 300 miljarder USD globalt, med 200 miljarder USD (över 2.000 miljarder kronor) i tillgångar under förvaltning enbart för QQQ.

Nedan är indexfonderna som följer Nasdaq-100:

Globala fonder som spårar Nasdaq-100 med över 1 miljard USD i AUM

 

List of the biggest funds tracking the Nasdaq 100.

Källa: Morningstar Direct. Data per 11 juli 2023

Vad är en speciell ombalansering?

Metoddokumentet för Nasdaq-100 Index anger följande:

"En speciell ombalansering kan utföras när som helst baserat på de viktningsbegränsningar som beskrivs i indexombalanseringsförfarandet om det bedöms vara nödvändigt för att upprätthålla indexets integritet".

Den speciella ombalanseringen kommer inte att resultera i att några värdepapper tas bort eller tilläggs. Istället är det tänkt att minska indexets koncentration i dess största beståndsdelar.

Detta kommer att vara den tredje särskilda ombalanseringen i Nasdaq-100 indexets historia, med de två första 1998 och 2011.

Vad föranledde den speciella ombalanseringen? 

Tillväxtaktier ledde marknadsrallyt under första halvan av 2023, vilket gynnade det tillväxtfokuserade Nasdaq-100-indexet.

Utvecklingen för en liten grupp megabolagsaktier, nu kända som "magnifika sju", drev avkastningen för indexet och den bredare marknaden. Dessa aktier inkluderar:

• Microsoft MSFT (Avkastning hittills i år 43,95% i sek)

• Apple AAPL (46,76%)

• NVIDIA NVDA (211,1%)

• Amazon.com AMZN (60,3%)

• Tesla TSLA (128,4%)

• Metaplattformar META (156,6%)

• Alfabet Klass A GOOGL (42,1%) och Klass C GOOG (41,6%).

Dessa sju företag toppar Nasdaq-100-indexet efter vikt och representerar nu nästan 55% av indexet.

QQQ blev betydligt mer koncentrerad 2023:

Line chart showing the change in % of assets of QQQ's top 10 holdings from 2002 through June 2023.

Källa: Morningstar Direct. Data från januari 2002 till juli 2023

Vad förändras den 24 juli?

Det har länge varit känt att Nasdaq-100 indexet är topptungt, och den speciella ombalanseringen är avsedd att ta itu med den växande koncentrationsrisken.

Exakt hur Nasdaq planerar att göra det är inte lika självklart. Vi förväntar oss att vikterna hos de "magnifika sju" kommer att sjunka, men inte extremt mycket. Andelen tillgångar i indexets topp 10 innehav har konsekvent legat över 50%. Så justeringarna förväntas inte ändra den nuvarande nivån på 59% avsevärt. Nasdaq kommer att publicera de planerade förändringarna en vecka före ombalanseringen.

Hur kommer fonder att administrera förändringarna?

Fonder som följer Nasdaq-100-indexet kommer att behöva sälja av toppinnehaven i den utsträckning som föreskrivs av indexet, och de kommer sedan att omfördela dessa pengar till andra aktier i portföljen. Avsluten kommer sannolikt att genomföras vid stängning den 21 juli.

Hur kommer investerare att påverkas?

De investerare som har fonder som följer Nasdaq-100 Index kommer att vakna upp den 24 juli med en annan portfölj. Skillnaderna kommer inte att vara stora, men fonden kommer att vara annorlunda.

Till följd av ombalanseringen kommer dessa fonder att ta på sig transaktionskostnader, som kan orsaka en mindre försämring av prestationen. Och en försäljning av högpresterande aktier kommer med potential för en skattesedel för fonderna. Fonder kan vara särskilt mottagliga för utdelningar av kapitalvinster.

En ETF som QQQ är bland de mest omsatta värdepapperen i USA, vilket resulterar i massor av möjligheter för den att använda ett fenomen som kallas "In-Kind Creations and Redemptions" för att rensa ut värdepapper med låg skattebas, vilket gör utdelningar av kapitalvinster osannolikt. 

De flesta investerare i amerikanska aktier kommer åtminstone indirekt att påverkas av ombalanseringen. Miljarder dollar i aktier kommer att köpas och säljas som svar på ombalanseringen. Lyckligtvis kommer försäljningen att ske i några av världens mest likvida aktier, vilket innebär att prispåverkan bör vara begränsad. Marknader kan uppleva lite högre volatilitet när förändringarna blir kända och marknaden ompositioneras.

Tidslinjen för ombalanseringen

• 7 juli: Speciell ombalansering tillkännages.

• 14 juli: Proformafil släppt med detaljerade indexändringar för kommande ombalansering.

• 24 juli: Speciell ombalansering gäller innan marknaden öppnar.

Författaren eller författarna äger inte aktier i några värdepapper som nämns i denna artikel. 

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Bradley Kay  Bradley Kay is Director of the European ETF Research team.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar