Ørsted rasar på börsen efter att ha flaggat om miljardnedskrivningar

Det danska vindkraftsbolaget Ørsted rasar cirka 20% på Köpenhamnsbörsen efter att ha flaggat för nedskrivningar på 16 miljarder danska kronor i sin amerikanska portfölj. Bolaget håller samtidigt fast vid sin ebitda-prognos för helåret. 

Johanna Englundh 2023-08-30 | 10:50
Facebook Twitter LinkedIn

vindkraft

Sent på tisdagen meddelade danska energibolaget Ørsted för att det kan ta nedskrivningar på totalt upp emot 16 miljarder danska kronor i sin amerikanska portfölj på grund av förseningar i leveranskedjan, skattefrågor och räntor. 

Enligt bolaget finns det en ökande risk att vissa av dess leverantörer inte kommer att kunna uppfylla sina åtaganden och den avtalade tidsplanen vid projekten Ocean Wind 1, Sunrise Wind och Revolution Wind i USA. Detta kan öka kostnaderna och försena intäkter från projekten.

”Dessa effekter kommer att leda till nedskrivningar på upp till 5 miljarder danska kronor, och det förutsätter att det inte blir ännu mer negativ utveckling i leveranskedjan på dessa projekt”, skriver Örsted.

Utöver detta meddelade bolaget att samtalen med seniora federala intressenter om ytterligare kvalifikationer för investeringsskattekrediter för Ocean Wind 1 och Sunrise Wind inte utvecklats så som tidigare var förväntat, vilket kan leda till nedskrivningar på upp till 6 miljarder danska kronor om företaget inte kvalificerar sig för ytterligare krediter utöver 30%. Samtalen fortsätter där de försöker kvalificera sig för minst 40% skattelättnader på alla projekt, framkommer det. 

De stigande räntorna i USA har även påverkat Ørsteds amerikanska offshore-projekt och vissa onshore-projekt. Om räntorna håller sig på nuvarande nivåer vid utgången av tredje kvartalet kommer det att leda till nedskrivningar på cirka 5 miljarder danska kronor. 

Nedskrivningar för berörda USA-projekt kommer att bokföras i rapporten för tredje kvartalet 2023.

"Den amerikanska havsbaserade vindmarknaden förblir attraktiv på lång sikt. Vi kommer att fortsätta att arbeta med våra intressenter för att utforska alla alternativ för att förbättra våra kortsiktiga projekt", sade David Hardy, chef för Ørsted Americas.

Enligt Ørsted kommer nedskrivningarna inte ändra deras ebitda-prognos på mellan 20 miljarder kronor och 23 miljarder kronor eller förväntad bruttoinvesteringsnivå på 44 miljarder kronor till 48 miljarder kronor.

Strax innan klockan 11 på onsdagen hade aktien fallit cirka 20% på köpenhamnsbörsen. 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Orsted A/S387,60 DKK-0,72

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar