Goda nyheter är inte så dåliga för aktier längre – eller?

Allt beror på hur investerare tror att Fed kommer att reagera på färsk ekonomisk data, menar fondförvaltare. 

Morningstar 2023-09-12 | 15:49
Facebook Twitter LinkedIn

Fedspeak

Tanken att goda nyheter är dåliga nyheter är gamla nyheter på aktiemarknaden. Åtminstone för stunden.

Inflationen i USA dämpas och arbetsmarknaden verkar ha undgått någon betydande skada som Federal Reserves 18-månaders räntehöjningskampanj kunde ha orsakat.

Efter två år av att marknaden hållit andan inför nästa publicering av färsk ekonomisk data, säger experter att fenomenet "goda nyheter" som orsakar "dåliga nyheter" för aktier nu har minskat avsevärt. Men kommer detta att hålla?

Det är lätt för investerare att bli förvirrade av den här dynamiken fram och tillbaka. När allt kommer omkring, borde inte goda nyheter för ekonomin vara goda nyheter för aktier? Tyvärr, på kort sikt är det inte så enkelt. Allt har att göra med hur marknaden tror att Fed kommer att agera som svar på denna data.

När ekonomiska data pekar på en avmattande ekonomi – färre jobb som tillkommer under en viss månad, en stigande arbetslöshet eller en nedgång i tillverkningsaktivitet – kan det få Fed att inta en mer tillmötesgående politisk hållning, vilket kan ses som positivt för aktier.

"Det kommer att vara bra för finansmarknaderna", säger Jason Draho, chef för tillgångsallokering Americas på UBS Global Wealth Management.

Motsatsen kan också vara sant: Investerare ser ofta "bra" ekonomisk data som ett förebud om en stramare penningpolitik. Det är dåligt för företagens resultat och för investerare eftersom högre räntor kan tynga priserna på aktier, obligationer och andra finansiella tillgångar.

Det är också värt att komma ihåg, tillägger Draho, att ibland är dåliga nyheter bara dåliga för aktier – som i fallet med data som tydligt pekar på en lågkonjunktur.

Och på lång sikt är en sund växande ekonomi goda nyheter för aktiemarknaden. Men på kort sikt är det bra för investerare att förstå åt vilket håll pendeln svänger.

Har goda nyheter alltid varit dåliga för aktier? 

Mark Hackett, chef för investeringsanalys på Nationwide, spårar fenomenets ursprung tillbaka till räddningsaktionen för Long-Term Capital Management, en hedgefond vars kollaps 1998 inledde en ny era av närhet mellan Federal Reserve och kapitalmarknaderna.

Den dynamiken togs sedan till en extrem nivå i efterdyningarna av finanskrisen 2008, när Fed först avslöjade så kallade kvantitativa lättnader, som innebar att pengar pumpades in i ekonomin genom köp av obligationer.

Detta aggressiva verktyg upprepades i spåren av coronavirus-pandemin, där dåliga nyheter om ekonomin blev goda nyheter eftersom det föranledde enkel penningpolitik under de senaste två åren då centralbanken arbetade desperat för att få bukt med den skenande inflationen genom att höja räntorna för att kyla ner ekonomin.

Till exempel: efter att uppgifter från det amerikanska arbetsdepartementet visade på stabila anställningar i september 2022, sjönk Morningstars amerikanska marknadsindex 2,9%. Budskapet? Feds räntehöjningar hittills hade inte varit tillräckligt för att kyla ekonomin, och fler höjningar skulle komma snart.

"Vi hade mycket volatila, mycket reaktiva, mycket känslomässiga marknader förra året," säger Hackett. "I år ser det lite annorlunda ut."

Goda nyheter är inte så dåliga

Sambandet finns fortfarande kvar, säger han, men amplituden på marknadens reaktion är mycket mindre. Till exempel: data som släpptes den här veckan om att tjänstesektorn i ekonomin var bättre än analytikerna förväntade sig, vilket fick Morningstar US Market Index att backa endast 0,7%.

"Vi ser inte överreaktionen" på goda nyheter som en stark jobbrapport, starka inflationsdata eller till och med bra företagsresultat som vi brukade, säger Hackett.

Han påpekar att volatiliteten på marknaden har sjunkit avsevärt jämfört med förra året och tillskriver förändringen till en marknad som är fokuserad på fundamentala faktorer snarare än att försöka spå i Federal Reserves kaffesump

Utöver det säger Hackett att investerare i år inte är lika jämnt pessimistiska som de var för ett eller två år sedan, vilket leder till mer dämpade reaktioner på marknaderna.

"När alla är på ena sidan av en handel är det mycket lättare för en liten nyhet att flytta marknaden."

Att dämpa ekonomisk aktivitet är också ett tecken på att Fed gör sitt jobb framgångsrikt (åtminstone för nu), säger analytiker, och det innebär färre överraskningar.

UBS Draho påpekar att jobb och inflationsöverraskningar på upp- och nedsidan är mindre i år än förra året. Det är också sant för räntehöjningar: investerare genomgick fyra höjningar på tre fjärdedelar av en procentenhet 2022, men höjningarna i år har bara varit en tredjedel så stora, med 0,25% vardera.

Med mindre volatilitet, säger Draho, "kan du ha mycket mer förtroende för vad Fed kommer att göra."

Kommer 2024 att komma med dåliga eller bra nyheter?

Dynamiken i investerarsentimentet förändrades avsevärt i år, då investerarna minskade förväntningarna på en lågkonjunktur och ökade sannolikheten för en mjuk landning. I juli, säger Draho, hade marknaderna ett sällsynt Goldilocks-ögonblick då inflationen dämpades och arbetsmarknadstillväxten avtog till hälsosammare nivåer. I det ögonblicket var goda nyheter faktiskt goda nyheter.

Men nu har stark ekonomisk data fått marknadsbevakare att undra om bra data är för bra – med andra ord, är bra data dåliga igen? Marknaderna förväntar sig minst en höjning till från Fed i år, och det är mycket möjligt att en stark ekonomi kommer att tvinga Fed att hålla räntorna högre under längre tid.

Ändå har investerare massor av obesvarade frågor om ekonomins hälsa, särskilt när det kommer till konsumenter. De kommer att titta noga efter tecken på att den motståndskraft vi har sett fram till nu håller på att försvinna.

Sådana frågor försvinner inte inom kort, och inte heller fenomenet "goda nyheter är dåliga nyheter". "Detta är en av de saker som alltid finns där," säger Hackett.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Morningstar  Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar