Hushållens sparande i utländska fonder bidrar till försvagad krona

De svenska hushållens sparande i utländska fonder bidrar till att trycka ned värdet på kronan, anser Första AP-fondens vd Kristin Magnusson Bernard.

Finwire 2023-09-22 | 10:51
Facebook Twitter LinkedIn

jordglob med sedlar

Fondens vd pekar på att hushållen säljer den svenska kronan när de köper andelar i utländska fonder. Det rapporterar TT.

”Det beror på att de köper utländska indexfonder, en kombination av att man köper amerikanska aktier och så säljer man kronor samtidigt. Det här flödet har helt enkelt varit större än köparna (av kronor) under en ganska lång tid. Det innebär att det blir ett tryck nedåt på kronan”, säger Kristin Magnusson Bernard.

Svenskarna har gjort nettoinsättningar på över 50 miljarder kronor i globala fonder i år. Det totala sparandet ligger på 55 miljarder kronor, visar siffror från Fondbolagens förening.

Samtidigt har utländska investerare ett litet ägande i svenska kronan, vilket syns i att de säljer svenska aktier och räntepapper.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Finwire  Finwire förser Morningstar med kontinuerligt uppdaterad bevakning av nyheter som påverkar börsnoterade företag.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar