Är daytrading lika beroendeframkallande som gambling?

På en neurokemisk nivå är gambling, daytrading och spekulation ganska lika - men det är inte att investera. 

Jessica Bebel 2023-11-09 | 10:51
Facebook Twitter LinkedIn

Energy

Så, du är 23 år och nyutexaminerad från universitetet. Du har fått ditt första jobb och fått en ordentlig löneinsättning. Vad kommer härnäst? Kanske vill du investera, det var trots allt så din vän tjänade stora pengar när GameStop-aktien sköt i höjden. Dessutom såg du Wolf of Wall Street (spoiler alert), och en bekväm vända i fängelse är inte tillräckligt avskräckande för att få dig att undvika att handla med enskilda aktier.

Eller så kan du ta dina pengar till Las Vegas och försöka vinna jackpot. Chanserna att det händer är små, och risken att du förlorar allt finns. Höjdpunkterna med gambling ser oemotståndliga ut, men fallgroparna kan tömma ditt bankkonto. Men varför pratar vi över huvud taget om gambling? Eftersom, på en neurokemisk nivå, är gambling, daytrading och spekulation inte särskilt olika alls. För att förstå varför måste vi först förstå grunderna i varför vi gör någonting: motivation, drivkraft och belöning.

Varför känns det så bra när ens aktie stiger? 

Låt oss börja på nivån av en enda molekyl: en signalsubstans. Signalsubstanser är kroppens kemiska budbärare. De är ansvariga för alla slags funktioner, och viktiga för investeringar, de är en integrerad del av att driva vårt beteende. Dopamin är en signalsubstans som spelar en roll i ditt belöningssystem genom att driva "njutningsfull belöning och motivation", enligt Cleveland Clinic. Dopamin utlöser också dina binjurar som producerar adrenalin. Adrenalin är ett hormon som är ansvarigt för den "rusning" du får när du gamblar. Så även om det kan kännas som om detta kommer att bli din stora chansning, kastar du faktiskt inte ett rättvist tärningspar.

Precis som med beroendeframkallande ämnen, när du gamblar, lyser din hjärnas belöningssystem upp. Höjdpunkterna känns högre på grund av den stora mängden dopamin som flödar i ditt system. Gambling har en speciell beroendeframkallande kvalitet. "Gambling, till skillnad från andra beroenden, är förknippat med kognitiva förvrängningar", säger UCLA-health. "Folk säger: 'Om jag fortsätter att spela så kommer jag till slut att vinna...' Den kognitiva förvrängningen äger ofta rum hos personer som har förlorat stora summor pengar eller andra tillgångar på grund av gambling. Ibland driver deras stolthet, ego eller känsla av förtvivlan dem till att spela mer, i hopp om att vinna tillbaka det de förlorat."

Varför känns daytrading som gambling?

 

Vad har det här med investeringar att göra egentligen? På en neurokemisk nivå är gambling, daytrading och spekulation inte särskilt olika. Beteendeekonomen Sarah Newcomb säger: "Det finns säkert legitima skäl för att handla i enskilda aktier ibland. Viss handel är resultatet av långsiktig planering och genomförandet av en solid strategi. Men upprepade studier, inklusive Morningstars årliga Mind the Gap-rapport, visar att investerare som aktivt handlar tenderar att prestera sämre än marknaden."

Låt oss ta ett steg tillbaka. Vad är skillnaden mellan trading och spekulation? Morningstars John Rekenthaler citerar Cambridge Dictionarys definition av spekulation som "att köpa något i hopp om att dess värde kommer att öka och sedan sälja till detta högre pris för att göra vinst." Rekenthaler citerar sedan Investopedia och säger att spekulationer är "att genomföra en finansiell transaktion som har en betydande risk att förlora värde men som också har förväntningar på en betydande vinst."

Vad sägs om att bara handla med enskilda aktier? "Aktietrading är handlingen att köpa och sälja aktier i ett publikt företags aktier på den öppna marknaden" enligt Morningstars investeringsordlista. Definitionen går vidare och säger att "investerare kan tjäna på aktietrading genom att köpa aktier till ett lågt pris och sälja dem senare till ett högre pris. Det finns en mängd olika strategier för aktiehandel. Vissa investerare kan köpa aktier i hopp om att de stiger i pris på lång sikt. Andra kan köpa och sälja aktier under hela dagen för att fånga kortsiktig tillväxt (daytrading)."

Varför daytradar och spekulerar vi?

Så varför skulle vi daytrada eller spekulera när det är riskabelt? Det är inte mycket annorlunda än varför gamblare gamblar. Newcomb pekar på fyra nyckelfaktorer: rädsla, girighet, övertro och sensationssökande. "När de står inför smärtan av betydande förluster är vissa investerare villiga att avvika från sin långsiktiga strategi för att minska osäkerheten i nuet. I det långa loppet är detta generellt sett en dålig idé med tanke på att marknaderna historiskt har återhämtat sig och belönat investerare för att de håller kursen. Just nu kan känslan av makt från att vidta åtgärder och säkerhet från att minska riskexponeringen kännas mer värdefull än den abstrakta möjligheten till framtida återhämtning", säger Newcomb.

När du vidtar åtgärder, gör ett riskfyllt drag och avviker från dina långsiktiga strategier, lyser dopamin upp belöningscentret i din hjärna, och du känner glädje över chansen till en potentiell storvinst, även om det skadar din långsiktiga prestation.

Övertro är också en viktig del för spekulationer. Enligt Newcomb är "övertro i vilken grad en investerare överskattar sin förmåga att generera avkastning." Du måste tro att du kan slå oddsen annars skulle du inte försöka. Detta är tankesättet hos en gamblare. "Ironin är att övertro leder till frekvent handel, och frekvent handel leder till underprestation."

Finns det ett säkert sätt att spekulera?

Så finns det ett säkert sätt att spekulera? Newcomb säger: "Vi hör mycket om investerares irrationella beteende, och det tillskrivs ofta berusande saker som övertro och andra kognitiva fördomar. Men hur är det med gammaldags girighet och spänning?”

Exhibit 1

3 tips för att "spela ansvarsfullt" med din portfölj

Newcomb delar med sig av några tips för att "spela ansvarsfullt", "Viktigast av allt, spela inte med pengar som du inte har råd att förlora."

1. Sätt undan en summa pengar som du kan vara utan och använd den för spekulationer. Detta håller spelet igång utan att vända nackdelen till förluster som kan förstöra din ekonomi. Du kan fortfarande potentiellt tjäna mycket pengar på detta sätt, men du kommer inte att riskera din försörjning i processen.

2. Spela inte med pengar som inte är dina att förlora. Om du delar ekonomi eller förvaltar pengar åt andra, se till att hålla dina spekulationer åtskilda från dessa. Det enda undantaget skulle vara om du har informerat samtycke från den andra parten.

3. Spekulera inte på marginalen. Med andra ord, låna inte pengar för att gambla på marknaden. Att låna för att gambla ökar risken för ekonomiska problem lång sikt. Hävstång används bäst när du har all information och tid som krävs för att minska din riskexponering.

4. För låt oss inse det. Vegas kan vara spännande. Att investera borde inte vara det.

 

Vill du bli en bättre investerare? Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev här!

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jessica Bebel  är assistent på avdelningen för offentligt engagemang på Morningstar. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar